Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie trekt stekker uit Traffic Informers-project

Geplaatst opvrijdag 4 oktober 2019 - 22:06

De provincie trekt na 19 jaar de stekker uit het project Traffic Informers.

Ze stopt vanaf volgend jaar de jaarlijkse subsidie van 75 duizend euro. Een meerderheid van het Limburgs Parlement gaat ermee akkoord.

Slachtoffers
Het project houdt in dat voor het leven getekende verkeersslachtoffers hun verhaal vertellen aan middelbare scholieren.

Geen alternatief
SP-statenlid Jorge Wolters Gregório wilde via een motie de subsidie veiligstellen. Hij noemde het project een groot succes. Zowel wat betreft het aantal jongeren dat wordt bereikt als wat betreft de invloed die ervan uit gaat. Bovendien is er op dit moment geen alternatief, zo zei hij.

Te oud
Gedeputeerde Carla Brugman stelde daar tegenover dat onderzoek van de Universiteit Maastricht juist heeft aangetoond dat er geen sprake is van gedragsverandering, ondanks dat de verhalen wel emoties oproepen. "De groep Traffic Informers wordt ook steeds ouder. En dat spreekt kinderen minder aan. Ze vertellen ook vaak over de gevolgen van een auto-ongeluk. Terwijl kinderen vooral op de fiets zitten, met hun mobieltjes in de hand", aldus Brugman.

Resultaat
Ze verwacht daarom dat een andere manier van werken op het gebied van verkeersveiligheid meer resultaat oplevert en het gedrag van jongeren verandert. Volgens haar is dat ook afgesproken in het vorig jaar vastgestelde mobiliteitsplan.

Niet apart beoordelen
PvdA-statenlid Aleida Berghorst vond dat juist allerlei initiatieven samen resultaat opleveren. Zowel Traffic Informers als informatie-campagnes over veilig verkeer en niet appen op de fiets. "Je kunt zo’n project dus niet apart beoordelen", zo was haar boodschap.

Verworpen
De PvdA steunde dan ook de motie van de SP, net als D66, Partij voor de Dieren, GroenLinks en Lokaal-Limburg. Maar CDA, Forum voor Democratie, PVV en VVD waren wel voor het stopzetten van de subsidie aan Traffic Informers. De SP-motie werd dan ook met 27 tegen 15 stemmen verworpen.

Vier jaar geleden
Ruim vier jaar geleden wilde het toenmalige provinciebestuur ook al eens stoppen met de subsidie aan Traffic Informers, met deels dezelfde argumenten als nu. Toen stak het Limburgs Parlement daar nog unaniem een stokje voor en bepaalde dat tot en met 2019 subsidie moest worden verleend. Huidig gedeputeerde Brugman stemde daar als GroenLinks-fractievoorzitter toen ook voor.

De Traffic Informers bereiken volgens eigen zeggen ruim 7500 leerlingen per jaar. Dat zijn er wel een pak minder dan jaren geleden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen