Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie trekt geen nieuwe grenzen voor fusie ONS

Geplaatst opvrijdag 10 maart 2017 - 22:10

Er bestaat geen kans dat de provinciale politiek Schimmert en Hulsberg losweekt uit de voorgenomen fusie van Onderbanken, Schinnen en Nuth.

In een statencommissie werd duidelijk dat daar geen meerderheid voor is maar vooral ook dat dat formeel niet kan omdat de provincie daar niet toe bevoegd is.

Verzet
In Schimmert en Hulsberg - nu nog onderdeel van de gemeente Nuth - is veel verzet tegen de herindeling die op 1 januari 2019 in moet gaan. Liever zien de inwoners een aansluiting bij Valkenburg of Beek.

PVV wil splitsen
​PVV-fractievoorzitter
Robert Housmans zei er geen moeite mee te hebben om de twee dorpen uit het fusieproces te halen. Hij wees op de grote problemen die er nog steeds in Sittard-Geleen zouden zijn als gevolg van de in 2001 opgelegde herindeling.

SP ook
​SP-statenlid
Edwin Bus stelde dat er in Schimmert en Hulsberg totaal geen draagvlak is voor de nieuwe fusiegemeente. Volgens hem is het de gemeente Nuth niet gelukt in de 35 jaar na de herindeling van 1982 om een goede band op te bouwen met de twee kernen. Ook Volkspartij Limburg en 50Plus zouden Schimmert en Hulsberg liever buiten de fusie houden.

Gemeenten voor
De andere partijen vonden dat niet. Zo stelden dat er sprake is van een herindeling van onderop omdat de gemeenteraden van Onderbanken, Schinnen en Nuth ermee hebben ingestemd. "
Bovendien hebben we er net zoveel over te vertellen als over de prijs van de melk bij Albert Heijn", zei CDA-statenlid Geert Frische.

Doorsturen
CDA-gedeputeerde Ger
Koopmans bevestigde daarop dat de provincie zelf geen besluit kan nemen omdat het om het initiatief voor de fusie van de gemeenten zelf komt en niet van de provincie. 'Dat kunnen wij niet veranderen' zo zei hij. "Het enige wat wij doen is het voorstel en de reacties daarop doorsturen naar de minister en daar onze eigen zienswijze aan toevoegen en onze mening over hoe het fusieproces verlopen is."

Onverdroten
​Koopmans
beloofde daarin ook de mening van PVV, SP, Volkspartij Limburg en 50Plus mee te nemen. Al wees hij er wel op dat een meerderheid de lijn van het provinciebestuur steunt dat de fusie 'onverdroten en onverdeeld' moet doorgaan. "Ik hoor wat u allemaal zegt en kan goed tellen", aldus de gedeputeerde.

Blinde darm
​Koopmans
noemde Schimmert en Hulsberg 'krachtige gespierde armen van het lichaam dat gaat ontstaan en geen blinde darm'. Hij stelde dat dat ook zou moet blijven en dat het provinciebestuur bij het opstellen van zijn zienswijze voor de minister daar zeker op zal letten.

Op 28 maart moeten de gemeenteraden van Onderbanken, Schinnen en Nuth definitief groen licht geven voor de fusie. Het provinciebestuur komt dan een paar weken later met zijn reactie.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Tweede Kamer stemt in met fusie Beekdaelen
'Serieus kijken naar rol van Schimmert bij fusie'
Ruim 1200 stemmen tegen fusie ONS
Valkenburg: Schimmert en Hulsberg zijn welkom
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen