Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie trekt de beurs voor Duitse oorlogsbegraafplaats

Geplaatst opmaandag 17 juni 2019 - 18:11

De provincie geeft 750.000 euro subsidie voor de bouw van een nieuw bezoekerscentrum op de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn.

Daarmee is de financiering ervan definitief rond. De bouwkosten bedragen in totaal een kleine 2,7 miljoen euro.

Vreselijke gevolgen
Volgens CDA-gedeputeerde Ger Koopmans sluit het initiatief aan bij het beleid van de provincie, met name op het gebied van cultuur en het gedenken van de vreselijke gevolgen van oorlog en overheersing. Het initiatief voor het nieuwe bezoekerscentrum is genomen door de Stichting Vrienden van Ysselsteyn. Zij vonden het huidige informatiegebouw te klein en niet meer van deze tijd.

Duitse soldaten
Op de begraafplaats liggen circa 32.000 Duitse soldaten begraven die zijn gesneuveld in de Tweede Wereldoorlog. Jaarlijks bezoeken 25.000 mensen het oorlogskerkhof. Die kunnen met het nieuwe bezoekerscentrum veel beter begeleid worden. De verwachting is dat het aantal bezoekers zal verdubbelen.

Tonnen geïnvesteerd
Ook het zogeheten V-fonds - het nationaal fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg - draagt 750.000 euro bij. Voorwaarde was wel dat de provincie eenzelfde bedrag ter beschikking zou stellen. De gemeente Venray legt 350.000 euro bij. De Duitse regering heeft ook fors de beurs getrokken met een bedrag van 825.000 euro.

Het beheer van het Duitse oorlogskerkhof is in handen van de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge. Zij staat ook garant voor de exploitatie- en personeelskosten van het nieuwe bezoekerscentrum. De Stichting Vrienden van Ysselsteyn is een burgerinitiatief dat de activiteiten van de Volksbund ondersteunt.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen