Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie trekt de beurs voor Duitse oorlogsbegraafplaats

Geplaatst opmaandag 17 juni 2019 - 18:11

De provincie geeft 750.000 euro subsidie voor de bouw van een nieuw bezoekerscentrum op de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn.

Daarmee is de financiering ervan definitief rond. De bouwkosten bedragen in totaal een kleine 2,7 miljoen euro.

Vreselijke gevolgen
Volgens CDA-gedeputeerde Ger Koopmans sluit het initiatief aan bij het beleid van de provincie, met name op het gebied van cultuur en het gedenken van de vreselijke gevolgen van oorlog en overheersing. Het initiatief voor het nieuwe bezoekerscentrum is genomen door de Stichting Vrienden van Ysselsteyn. Zij vonden het huidige informatiegebouw te klein en niet meer van deze tijd.

Duitse soldaten
Op de begraafplaats liggen circa 32.000 Duitse soldaten begraven die zijn gesneuveld in de Tweede Wereldoorlog. Jaarlijks bezoeken 25.000 mensen het oorlogskerkhof. Die kunnen met het nieuwe bezoekerscentrum veel beter begeleid worden. De verwachting is dat het aantal bezoekers zal verdubbelen.

Tonnen geïnvesteerd
Ook het zogeheten V-fonds - het nationaal fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg - draagt 750.000 euro bij. Voorwaarde was wel dat de provincie eenzelfde bedrag ter beschikking zou stellen. De gemeente Venray legt 350.000 euro bij. De Duitse regering heeft ook fors de beurs getrokken met een bedrag van 825.000 euro.

Het beheer van het Duitse oorlogskerkhof is in handen van de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge. Zij staat ook garant voor de exploitatie- en personeelskosten van het nieuwe bezoekerscentrum. De Stichting Vrienden van Ysselsteyn is een burgerinitiatief dat de activiteiten van de Volksbund ondersteunt.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen