Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie trekt de beurs: jaarlijks 100 miljoen extra

Geplaatst opmaandag 24 juni 2019 - 11:00

Het nieuwe provinciebestuur gaat jaarlijks honderd miljoen euro extra uitgeven op verschillende beleidsterreinen.

Daarbij krijgen duurzaamheid en energie, en natuur en landschap extra aandacht, met ieder tien miljoen euro extra. Dat blijkt uit de financiële paragraaf bij het nieuwe collegeprogramma.

Fietsbeleid
Ook voor fietsbeleid wordt meer geld vrijgemaakt. Tot en met 2023 gaat het in totaal om 25 miljoen euro. De financiële ruimte voor de komende vier jaar is met vierhonderd miljoen euro even groot als vier jaar geleden, toen het vorige college aantrad. Dat is ook bewust beleid geweest, zodat een nieuw college financiële ruimte had om andere en eigen politieke keuzes te maken.

Reserves
Van de vierhonderd miljoen euro is de helft afkomstig uit vrije middelen die beschikbaar zijn, een kwart komt uit de reserves en honderd miljoen euro komt uit het potje voor mobiliteit.
Het geld daarvoor blijft ook voor mobiliteit bestemd, maar met extra aandacht voor de fiets.

Potjes
Uit het financiële overzicht wordt verder duidelijk dat er de komende vier jaar zes miljoen jaarlijks extra gaat naar cultuurbeleid en vijf miljoen naar de sociale agenda, landbouw en monumenten.
Voor sport en toerisme en recreatie komt er per jaar 2,5 miljoen euro extra beschikbaar. Veiligheid en opsporingsorganisatie de Groene Brigade kan een extraatje van één miljoen euro verwachten.

Aanvullen
"We hebben een brede agenda die degelijk is gefinancierd", aldus CDA-gedeputeerde Ger Koopmans van Financiën. Het is overigens de bedoeling dat de reserves de komende vier jaar steeds worden aangevuld. Minimaal moeten die in 2023 weer 900 miljoen euro bedragen.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen