Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie stopt subsidie aan KPJ en PGCJ

Geplaatst opvrijdag 4 december 2015 - 14:30

Het provinciebestuur wil de subsidie aan twee maatschappelijke organisaties per 1 januari beëindigen.

Het gaat om de jongerenvereniging KPJ Limburg en om het Centrum voor Levensbeschouwelijk Jeugd- en Jongerenwerk 't PGCJ.
Zij krijgen jaarlijks respectievelijk 82.000 en 61.000 euro subsidie.

SP-gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen baseert haar besluit op een rapport van een onafhankelijke adviescommissie. Die heeft bekeken of de 33 maatschappelijke organisaties die provinciale subsidie krijgen aan de voorwaarden daarvoor voldoen. Op basis daarvan adviseert de commissie om KPJ en 't PGCJ niet langer te subsidiëren.

Beperkt
Volgens de commissie is het bereik van KPJ Limburg te beperkt en de slagkracht te gering. Ook noemt zij de organisatie zeer kwetsbaar omdat ze afhankelijk is van twee beroepskrachten en van financiële steun van de provincie. Die maakt 85% van de begroting uit.

Aansluiting bij Jeugdwerk Limburg zou daarom beter zijn, aldus de commissie. Dat is een vereniging van 87 door vrijwilligers geleide jeugd- en jongerenwerkorganisaties in Limburg. KPJ is momenteel actief in 9 verspreid over de provincie gelegen kernen.

Zingeving
De adviescommissie noemt ook het bereik van 't PGJC zeer beperkt met tussen de 100 en 200 jongeren per jaar. Door haar sterke oriëntatie op zingeving, sluit de organisatie ook onvoldoende aan bij provinciale beleidsdoelen als leefbaarheid en participatie, vindt de commissie.

Verder wordt de werkwijze traditioneel genoemd en zou 't PGCJ niet inhoudelijk samenwerken met andere maatschappelijke organisaties zoals wel de bedoeling is. Ook de financiële afhankelijkheid van de provincie wordt als een minpunt gezien.
98% van de begroting wordt gedekt door de provinciale subsidie.

Gesprekken
Gesprekken met de twee organisaties naar aanleiding van het rapport, hebben gedeputeerde Van Rijnsbergen niet op andere gedachten gebracht.

Wel is het opvallend dat zij de subsidie al op 1 januari 2016 wil beëindigen en niet op 1 januari 2017 zoals de commissie had voorgesteld. In 2017 gaat namelijk een nieuwe subsidieperiode in. De gedeputeerde zegt wel dat er nog twee jaar een 'nazorgplicht' geldt voor KPJ Limburg en 't PGCJ.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Toga advocaat
KPJ neemt advocaat in arm voor behoud subsidie
Venray snijdt in welzijn, geld naar burgers
Zeven gedeputeerden voor Limburg, twee van de SP
'Kritiek op stoppen subsidie KPJ en PGCJ onjuist'
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen