Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie steunt idee uitbreiding statiegeldsysteem

Geplaatst opzaterdag 24 februari 2018 - 12:21

De provincie sluit zich aan bij de zogeheten statiegeldalliantie. Die pleit voor uitbreiding van het statiegeldsysteem, bijvoorbeeld op blikjes en kleine petflessen.

Het Limburgs Parlement nam bijna unaniem een motie van PvdA-statenlid Tirza Houben daarover aan.

Zwerfafval
Volgens haar leidt meer statiegeld tot minder zwerfafval en is daarom beter voor het milieu. "Ook zorgt het voor een schonere uitstraling en lagere opruimkosten voor gemeenten", aldus Houben.

Vervuiler
De PVV stemde als enige partij tegen. Fractievoorzitter Robert Housmans vindt dat de vervuiler moet betalen. Daarom pleitte hij voor beter toezicht en handhaving en hoge boetes. "De supermarkt-ondernemer is niet de schuld van het probleem maar moet wel de lasten betalen omdat hij moet gaan investeren om blikjes en kleine petflessen met statiegeld in te kunnen nemen', zo stelt Housmans. Hij vindt dat de wereld op zijn kop. Volgens hem heeft een vergelijkbaar statiegeld-systeem in Duitsland ook niet tot minder zwerfafval geleid.

Tussen de oren
SP-gedeputeerde Daan Prevoo noemde de motie sympathiek, ook al is hij van symbolische waarde omdat de provincie er niet over gaat. "We moeten het vooral tussen de oren van mensen krijgen om geen blikjes of petflessen weg te gooien", zo zei Prevoo.

De Tweede Kamer vergadert op 15 maart over al dan niet uitbreiden van het statiegeld-systeem.

Alliantie
In Limburg voegden eerder onder meer Weert, Maastricht, Venlo, Leudal en het Waterschap Limburg zich bij de statiegeldalliantie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen