Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie stemt unaniem in met miljoenenbijdrage Maaslijn

Geplaatst opzaterdag 22 juni 2019 - 7:00

Het Limburgs Parlement is officieel akkoord gegaan met een provinciale bijdrage van 35,1 miljoen euro in het tekort op de elektrificatie en gedeeltelijke spoorverdubbeling van de Maaslijn. Dat gebeurde unaniem.

De Maaslijn is de spoorverbinding tussen Roermond en Nijmegen.

Tekort
Het extra geld van de provincie maakt deel uit van het akkoord dat de provincie een kleine drie maanden geleden sloot met het Rijk, spoorbeheerder
ProRail en de provincies Noord-Brabant en Gelderland over het opvangen van een tekort van een kleine zestig miljoen euro. De provincie draagt zo'n zestig procent aan bij. Het Rijk trekt tien miljoen extra uit, de provincies Noord-Brabant en Gelderland respectievelijk ruim tien miljoen en vier miljoen euro.

Afspraken nieuw tekort
Bovendien is afgesproken dat als er onverhoopt nieuwe tekorten ontstaan Rijk en provincie ieder vijftig procent voor hun rekening nemen. Volgens een eerdere afspraak draaide de provincie Limburg daar grotendeels alleen voor op. Tijdens een vergadering van een statencommissie begin april bleek de provinciale politiek de deal al unaniem te steunen. Vrijdag was dat in het Limburgs Parlement opnieuw zo, toen officieel een klap moest worden gegeven op de extra provinciale bijdrage. Toch denken de meeste partijen dat de provincie binnenkort nog een keer met geld over de brug moet komen.

Elektrische treinen
De provincie moet namelijk met vervoerder Arriva om de tafel over een financiële compensatie voor de fors vertraagde elektrificatie van de Maaslijn. Want eerder was Arriva in het vooruitzicht gesteld dat die eind 2020 klaar zou zijn. Het bedrijf heeft daarvoor ook al elektrische treinen besteld, maar die kunnen de komende jaren nog niet rijden. Eerder liet CDA-gedeputeerde Hubert Mackus al weten dat dit de provincie heel wat euro's gaat kosten.

Motie
Het Limburgs Parlement nam unaniem een motie aan waarin Mackus werd opgeroepen om al dan niet in vertrouwelijkheid, in het vroegst mogelijke stadium de provinciale politiek op de hoogte te stellen van de te verwachte meerkosten, ook al zijn die nog niet exact bekend. Een motie van de SP om de Zuidelijke Rekenkamer een onderzoek te laten doen naar het ontstaan van het grote tekort op de Maaslijn werd met dertig tegen veertien stemmen verworpen. Alleen GroenLinks, Partij voor de Dieren, Lokaal-Limburg, 50Plus en één CDA-statenlid steunden de motie.

Controller
Aanleiding voor de motie vormde een feitenrelaas van de onafhankelijke controller van de provincie. Volgens hem heeft de vorige gedeputeerde, CDA'er Patrick van der Broeck, informatie over de financiële risico's achtergehouden. Zelf ontkent hij dat ten stelligste. Vandaar dat de SP in een onderzoek van de Zuidelijke Rekenkamer de kans zag om de waarheid boven tafel te krijgen. Maar een meerderheid zag dat niet zitten. Het feitenrelaas van de controller is afdoende, zei D66-fractievoorzitter Leon Vaessen.

December 2024
Ook andere partijen zagen er geen meerwaarde in. Zo'n onderzoek brengt de waarheidsvinding ook niet boven water, aldus PvdA-statenlid Aleida Berghorst. Voor de Maaslijn is nu een budget van 213 miljoen euro beschikbaar. De elektrificatie en gedeeltelijke spoorverdubbeling moet uiterlijk in december 2024 klaar zijn, al wordt gepoogd om al in december 2023 de werkzaamheden te hebben afgerond.

Maar de kans daarop wordt op 25 procent ingeschat. Voor december 2024 geldt een kanspercentage van 85 procent.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen