Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie stemt unaniem in met miljoenenbijdrage Maaslijn

Geplaatst opzaterdag 22 juni 2019 - 7:00

Het Limburgs Parlement is officieel akkoord gegaan met een provinciale bijdrage van 35,1 miljoen euro in het tekort op de elektrificatie en gedeeltelijke spoorverdubbeling van de Maaslijn. Dat gebeurde unaniem.

De Maaslijn is de spoorverbinding tussen Roermond en Nijmegen.

Tekort
Het extra geld van de provincie maakt deel uit van het akkoord dat de provincie een kleine drie maanden geleden sloot met het Rijk, spoorbeheerder
ProRail en de provincies Noord-Brabant en Gelderland over het opvangen van een tekort van een kleine zestig miljoen euro. De provincie draagt zo'n zestig procent aan bij. Het Rijk trekt tien miljoen extra uit, de provincies Noord-Brabant en Gelderland respectievelijk ruim tien miljoen en vier miljoen euro.

Afspraken nieuw tekort
Bovendien is afgesproken dat als er onverhoopt nieuwe tekorten ontstaan Rijk en provincie ieder vijftig procent voor hun rekening nemen. Volgens een eerdere afspraak draaide de provincie Limburg daar grotendeels alleen voor op. Tijdens een vergadering van een statencommissie begin april bleek de provinciale politiek de deal al unaniem te steunen. Vrijdag was dat in het Limburgs Parlement opnieuw zo, toen officieel een klap moest worden gegeven op de extra provinciale bijdrage. Toch denken de meeste partijen dat de provincie binnenkort nog een keer met geld over de brug moet komen.

Elektrische treinen
De provincie moet namelijk met vervoerder Arriva om de tafel over een financiële compensatie voor de fors vertraagde elektrificatie van de Maaslijn. Want eerder was Arriva in het vooruitzicht gesteld dat die eind 2020 klaar zou zijn. Het bedrijf heeft daarvoor ook al elektrische treinen besteld, maar die kunnen de komende jaren nog niet rijden. Eerder liet CDA-gedeputeerde Hubert Mackus al weten dat dit de provincie heel wat euro's gaat kosten.

Motie
Het Limburgs Parlement nam unaniem een motie aan waarin Mackus werd opgeroepen om al dan niet in vertrouwelijkheid, in het vroegst mogelijke stadium de provinciale politiek op de hoogte te stellen van de te verwachte meerkosten, ook al zijn die nog niet exact bekend. Een motie van de SP om de Zuidelijke Rekenkamer een onderzoek te laten doen naar het ontstaan van het grote tekort op de Maaslijn werd met dertig tegen veertien stemmen verworpen. Alleen GroenLinks, Partij voor de Dieren, Lokaal-Limburg, 50Plus en één CDA-statenlid steunden de motie.

Controller
Aanleiding voor de motie vormde een feitenrelaas van de onafhankelijke controller van de provincie. Volgens hem heeft de vorige gedeputeerde, CDA'er Patrick van der Broeck, informatie over de financiële risico's achtergehouden. Zelf ontkent hij dat ten stelligste. Vandaar dat de SP in een onderzoek van de Zuidelijke Rekenkamer de kans zag om de waarheid boven tafel te krijgen. Maar een meerderheid zag dat niet zitten. Het feitenrelaas van de controller is afdoende, zei D66-fractievoorzitter Leon Vaessen.

December 2024
Ook andere partijen zagen er geen meerwaarde in. Zo'n onderzoek brengt de waarheidsvinding ook niet boven water, aldus PvdA-statenlid Aleida Berghorst. Voor de Maaslijn is nu een budget van 213 miljoen euro beschikbaar. De elektrificatie en gedeeltelijke spoorverdubbeling moet uiterlijk in december 2024 klaar zijn, al wordt gepoogd om al in december 2023 de werkzaamheden te hebben afgerond.

Maar de kans daarop wordt op 25 procent ingeschat. Voor december 2024 geldt een kanspercentage van 85 procent.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen