Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie snapt verhuizing Bevrijdingsfestival niet

Geplaatst opvrijdag 14 december 2018 - 15:15

Het provinciebestuur legt zich niet zomaar neer bij de verhuizing van het jaarlijkse Bevrijdingsfestival Limburg van Roermond naar Sittard.

Het ziet vooralsnog niet echt een doorslaggevende reden voor het verruilen van de bisschopsstad voor Sittard.

Traditie
Gouverneur Theo Bovens maakte dat duidelijk in het Limburgs Parlement in antwoord op mondelinge vragen van Jos van Rey van de Volkspartij Limburg. Hij meldde ook dat hij begin januari een afspraak heeft met de organiserende stichting. "Ik wil vandaag geen definitieve uitspraak doen waar het festival wel of niet moet worden gehouden. De organisatie is een zelfstandige stichting. Tegelijk is er de traditie dat het Bevrijdingsfestival vanaf 1997 in Roermond wordt gehouden. Die keuze is destijds bewust gemaakt", aldus de gouverneur.

Lees ook: Bevrijdingsfestival voortaan in Sittard: 'Roermond te klein'

Daarbij verwees hij naar de centrale ligging van Roermond maar ook naar de vele andere herdenkingen die er jaarlijks plaats vinden, zoals de Limburgse Veteranendag en de Nationale Herdenking bij het Indië-monument. "Het Bevrijdingsfestival sluit daar naadloos bij aan", zo stelde Bovens.

Geen aanvraag
Hij vertelde ook dat er nog geen aanvraag is binnengekomen voor de jaarlijkse provinciale subsidie van 28.000 euro voor het Bevrijdingsfestival. Tegelijk is er in het werkplan van het COS (Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking) opgenomen dat er - zoals altijd - een vredesmarkt wordt gehouden in Roermond tijdens het Bevrijdingsfestival. Het COS is een maatschappelijke organisatie die subsidie krijgt van de provincie.

Volste vertrouwen
Statenlid Jos van Rey zei in een reactie 'het volste vertrouwen' te hebben in de aanpak van gouverneur Bovens. Tijdens zijn mondelinge vragen noemde Van Rey het 'triest, jammer en treurig dat het thema van herdenken wordt overschaduwd door de discussie' over Roermond of Sittard.

Verbaasd en geschokt
Van Rey sprak zich uit tegen de verhuizing naar Sittard. Dat deed ook SP-Statenlid Bianca Lauvenberg. "Ik was heel erg verbaasd en geschokt. Het festival hoort gewoon thuis in Roermond." Beide politici komen uit Roermond.

Effectief
De PVV liet bij monde van fractievoorzitter Robert Housmans - uit Sittard-Geleen - een ander geluid horen. "Dingen veranderen soms. Het gaat erom dat het Bevrijdingsfestival zo effectief mogelijk kan worden georganiseerd. En dat iedereen terecht moet kunnen. In Roermond kon dat niet altijd", aldus Housmans.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen