Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie presenteert 'degelijke' begroting

Geplaatst opdonderdag 19 september 2019 - 22:10

Het provinciebestuur komt voor het eind van het jaar met een voorstel waarin de precieze regels voor een correctief en bindend referendum worden vastgelegd. Dat blijkt uit de begroting voor volgend jaar.

Het referendum is afgesproken in het college-akkoord. Daarin is ook vastgelegd dat het referendum alleen telt als de opkomst even hoog is als bij de laatste verkiezingen voor het Limburgs Parlement. Die bedroeg in maart van dit jaar 52,7 procent.

Geschikte onderwerpen
Begin volgend jaar neemt het Limburgs Parlement een besluit over het voorstel met de referendum-regels. "Het is vervolgens aan de samenleving en de provinciale politiek om met onderwerpen te komen die voor zo’n referendum in aanmerking komen", aldus CDA-gedeputeerde Ger Koopmans.

Degelijke financiën
De financiële situatie van de provincie omschrijft Koopmans als 'degelijk', ondanks dat onlangs bekend is geworden dat de provincie dit jaar 1,4 miljoen minder krijgt van het Rijk. "Wij kunnen dat wel hebben. Maar ik maak me veel meer zorgen over de gevolgen voor de gemeenten. Het is een achtbaan waar die in zitten. Eerst krijgen ze extra geld voor de jeugdzorg maar dat wordt nu weer deels teniet gedaan omdat ze minder geld krijgen uit het gemeentefonds", zo zegt de gedeputeerde.

Uit de begroting wordt ook duidelijk dat pas in loop van volgend jaar knopen worden doorgehakt over waar de 400 miljoen voor nieuw beleid precies naar toe gaat. Wel wil het provinciebestuur nu al 650.000 euro extra uittrekken voor het Museumplein Limburg in Kerkrade.

Bezuinigingen
De 50 miljoen die het college deze periode wil bezuinigen is al voor eenderde ingevuld. Op 44 posten wordt bezuinigd, variërend van 14.000 tot 1,9 miljoen euro.

Pijnlijke keuzes
Eind dit jaar komt het provinciebestuur ook met een voorstel over welke wegen- en andere infrastructuurprojecten worden uitgevoerd en welke niet. "Die herijking brengt pijnlijke keuzes met zich mee. Daarnaast worden projecten ook duurder door de spanning in de markt met te weinig arbeidskrachten", stelt gedeputeerde Koopmans.

In de begroting staat ook dat het provinciebestuur het grondbeleid tegen het licht wil houden met als doel hogere opbrengsten en lagere kosten.

Subsidies
Verder is er geen streefbedrag voor Europese subsidies opgenomen. "Dat zou nu een slag in de lucht zijn. Want eerst moet de nieuwe Europese commissie met een plan komen met subsidie-kaders en voorwaarden", zo verklaart de gedeputeerde. Dit jaar heeft Limburg tot nu toe 280 miljoen euro aan subsidies uit Europa binnengehaald.

De begroting wordt op 8 november besproken in het Limburgs Parlement.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen