Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie presenteert 'degelijke' begroting

Geplaatst opdonderdag 19 september 2019 - 22:10

Het provinciebestuur komt voor het eind van het jaar met een voorstel waarin de precieze regels voor een correctief en bindend referendum worden vastgelegd. Dat blijkt uit de begroting voor volgend jaar.

Het referendum is afgesproken in het college-akkoord. Daarin is ook vastgelegd dat het referendum alleen telt als de opkomst even hoog is als bij de laatste verkiezingen voor het Limburgs Parlement. Die bedroeg in maart van dit jaar 52,7 procent.

Geschikte onderwerpen
Begin volgend jaar neemt het Limburgs Parlement een besluit over het voorstel met de referendum-regels. "Het is vervolgens aan de samenleving en de provinciale politiek om met onderwerpen te komen die voor zo’n referendum in aanmerking komen", aldus CDA-gedeputeerde Ger Koopmans.

Degelijke financiën
De financiële situatie van de provincie omschrijft Koopmans als 'degelijk', ondanks dat onlangs bekend is geworden dat de provincie dit jaar 1,4 miljoen minder krijgt van het Rijk. "Wij kunnen dat wel hebben. Maar ik maak me veel meer zorgen over de gevolgen voor de gemeenten. Het is een achtbaan waar die in zitten. Eerst krijgen ze extra geld voor de jeugdzorg maar dat wordt nu weer deels teniet gedaan omdat ze minder geld krijgen uit het gemeentefonds", zo zegt de gedeputeerde.

Uit de begroting wordt ook duidelijk dat pas in loop van volgend jaar knopen worden doorgehakt over waar de 400 miljoen voor nieuw beleid precies naar toe gaat. Wel wil het provinciebestuur nu al 650.000 euro extra uittrekken voor het Museumplein Limburg in Kerkrade.

Bezuinigingen
De 50 miljoen die het college deze periode wil bezuinigen is al voor eenderde ingevuld. Op 44 posten wordt bezuinigd, variërend van 14.000 tot 1,9 miljoen euro.

Pijnlijke keuzes
Eind dit jaar komt het provinciebestuur ook met een voorstel over welke wegen- en andere infrastructuurprojecten worden uitgevoerd en welke niet. "Die herijking brengt pijnlijke keuzes met zich mee. Daarnaast worden projecten ook duurder door de spanning in de markt met te weinig arbeidskrachten", stelt gedeputeerde Koopmans.

In de begroting staat ook dat het provinciebestuur het grondbeleid tegen het licht wil houden met als doel hogere opbrengsten en lagere kosten.

Subsidies
Verder is er geen streefbedrag voor Europese subsidies opgenomen. "Dat zou nu een slag in de lucht zijn. Want eerst moet de nieuwe Europese commissie met een plan komen met subsidie-kaders en voorwaarden", zo verklaart de gedeputeerde. Dit jaar heeft Limburg tot nu toe 280 miljoen euro aan subsidies uit Europa binnengehaald.

De begroting wordt op 8 november besproken in het Limburgs Parlement.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen