Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie presenteert 'degelijke' begroting

Geplaatst opdonderdag 19 september 2019 - 22:10

Het provinciebestuur komt voor het eind van het jaar met een voorstel waarin de precieze regels voor een correctief en bindend referendum worden vastgelegd. Dat blijkt uit de begroting voor volgend jaar.

Het referendum is afgesproken in het college-akkoord. Daarin is ook vastgelegd dat het referendum alleen telt als de opkomst even hoog is als bij de laatste verkiezingen voor het Limburgs Parlement. Die bedroeg in maart van dit jaar 52,7 procent.

Geschikte onderwerpen
Begin volgend jaar neemt het Limburgs Parlement een besluit over het voorstel met de referendum-regels. "Het is vervolgens aan de samenleving en de provinciale politiek om met onderwerpen te komen die voor zo’n referendum in aanmerking komen", aldus CDA-gedeputeerde Ger Koopmans.

Degelijke financiën
De financiële situatie van de provincie omschrijft Koopmans als 'degelijk', ondanks dat onlangs bekend is geworden dat de provincie dit jaar 1,4 miljoen minder krijgt van het Rijk. "Wij kunnen dat wel hebben. Maar ik maak me veel meer zorgen over de gevolgen voor de gemeenten. Het is een achtbaan waar die in zitten. Eerst krijgen ze extra geld voor de jeugdzorg maar dat wordt nu weer deels teniet gedaan omdat ze minder geld krijgen uit het gemeentefonds", zo zegt de gedeputeerde.

Uit de begroting wordt ook duidelijk dat pas in loop van volgend jaar knopen worden doorgehakt over waar de 400 miljoen voor nieuw beleid precies naar toe gaat. Wel wil het provinciebestuur nu al 650.000 euro extra uittrekken voor het Museumplein Limburg in Kerkrade.

Bezuinigingen
De 50 miljoen die het college deze periode wil bezuinigen is al voor eenderde ingevuld. Op 44 posten wordt bezuinigd, variërend van 14.000 tot 1,9 miljoen euro.

Pijnlijke keuzes
Eind dit jaar komt het provinciebestuur ook met een voorstel over welke wegen- en andere infrastructuurprojecten worden uitgevoerd en welke niet. "Die herijking brengt pijnlijke keuzes met zich mee. Daarnaast worden projecten ook duurder door de spanning in de markt met te weinig arbeidskrachten", stelt gedeputeerde Koopmans.

In de begroting staat ook dat het provinciebestuur het grondbeleid tegen het licht wil houden met als doel hogere opbrengsten en lagere kosten.

Subsidies
Verder is er geen streefbedrag voor Europese subsidies opgenomen. "Dat zou nu een slag in de lucht zijn. Want eerst moet de nieuwe Europese commissie met een plan komen met subsidie-kaders en voorwaarden", zo verklaart de gedeputeerde. Dit jaar heeft Limburg tot nu toe 280 miljoen euro aan subsidies uit Europa binnengehaald.

De begroting wordt op 8 november besproken in het Limburgs Parlement.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen