Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie presenteert 'degelijke' begroting

Geplaatst opdonderdag 19 september 2019 - 22:10

Het provinciebestuur komt voor het eind van het jaar met een voorstel waarin de precieze regels voor een correctief en bindend referendum worden vastgelegd. Dat blijkt uit de begroting voor volgend jaar.

Het referendum is afgesproken in het college-akkoord. Daarin is ook vastgelegd dat het referendum alleen telt als de opkomst even hoog is als bij de laatste verkiezingen voor het Limburgs Parlement. Die bedroeg in maart van dit jaar 52,7 procent.

Geschikte onderwerpen
Begin volgend jaar neemt het Limburgs Parlement een besluit over het voorstel met de referendum-regels. "Het is vervolgens aan de samenleving en de provinciale politiek om met onderwerpen te komen die voor zo’n referendum in aanmerking komen", aldus CDA-gedeputeerde Ger Koopmans.

Degelijke financiën
De financiële situatie van de provincie omschrijft Koopmans als 'degelijk', ondanks dat onlangs bekend is geworden dat de provincie dit jaar 1,4 miljoen minder krijgt van het Rijk. "Wij kunnen dat wel hebben. Maar ik maak me veel meer zorgen over de gevolgen voor de gemeenten. Het is een achtbaan waar die in zitten. Eerst krijgen ze extra geld voor de jeugdzorg maar dat wordt nu weer deels teniet gedaan omdat ze minder geld krijgen uit het gemeentefonds", zo zegt de gedeputeerde.

Uit de begroting wordt ook duidelijk dat pas in loop van volgend jaar knopen worden doorgehakt over waar de 400 miljoen voor nieuw beleid precies naar toe gaat. Wel wil het provinciebestuur nu al 650.000 euro extra uittrekken voor het Museumplein Limburg in Kerkrade.

Bezuinigingen
De 50 miljoen die het college deze periode wil bezuinigen is al voor eenderde ingevuld. Op 44 posten wordt bezuinigd, variërend van 14.000 tot 1,9 miljoen euro.

Pijnlijke keuzes
Eind dit jaar komt het provinciebestuur ook met een voorstel over welke wegen- en andere infrastructuurprojecten worden uitgevoerd en welke niet. "Die herijking brengt pijnlijke keuzes met zich mee. Daarnaast worden projecten ook duurder door de spanning in de markt met te weinig arbeidskrachten", stelt gedeputeerde Koopmans.

In de begroting staat ook dat het provinciebestuur het grondbeleid tegen het licht wil houden met als doel hogere opbrengsten en lagere kosten.

Subsidies
Verder is er geen streefbedrag voor Europese subsidies opgenomen. "Dat zou nu een slag in de lucht zijn. Want eerst moet de nieuwe Europese commissie met een plan komen met subsidie-kaders en voorwaarden", zo verklaart de gedeputeerde. Dit jaar heeft Limburg tot nu toe 280 miljoen euro aan subsidies uit Europa binnengehaald.

De begroting wordt op 8 november besproken in het Limburgs Parlement.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen