Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie presenteert 'degelijke' begroting

Geplaatst opdonderdag 19 september 2019 - 22:10

Het provinciebestuur komt voor het eind van het jaar met een voorstel waarin de precieze regels voor een correctief en bindend referendum worden vastgelegd. Dat blijkt uit de begroting voor volgend jaar.

Het referendum is afgesproken in het college-akkoord. Daarin is ook vastgelegd dat het referendum alleen telt als de opkomst even hoog is als bij de laatste verkiezingen voor het Limburgs Parlement. Die bedroeg in maart van dit jaar 52,7 procent.

Geschikte onderwerpen
Begin volgend jaar neemt het Limburgs Parlement een besluit over het voorstel met de referendum-regels. "Het is vervolgens aan de samenleving en de provinciale politiek om met onderwerpen te komen die voor zo’n referendum in aanmerking komen", aldus CDA-gedeputeerde Ger Koopmans.

Degelijke financiën
De financiële situatie van de provincie omschrijft Koopmans als 'degelijk', ondanks dat onlangs bekend is geworden dat de provincie dit jaar 1,4 miljoen minder krijgt van het Rijk. "Wij kunnen dat wel hebben. Maar ik maak me veel meer zorgen over de gevolgen voor de gemeenten. Het is een achtbaan waar die in zitten. Eerst krijgen ze extra geld voor de jeugdzorg maar dat wordt nu weer deels teniet gedaan omdat ze minder geld krijgen uit het gemeentefonds", zo zegt de gedeputeerde.

Uit de begroting wordt ook duidelijk dat pas in loop van volgend jaar knopen worden doorgehakt over waar de 400 miljoen voor nieuw beleid precies naar toe gaat. Wel wil het provinciebestuur nu al 650.000 euro extra uittrekken voor het Museumplein Limburg in Kerkrade.

Bezuinigingen
De 50 miljoen die het college deze periode wil bezuinigen is al voor eenderde ingevuld. Op 44 posten wordt bezuinigd, variërend van 14.000 tot 1,9 miljoen euro.

Pijnlijke keuzes
Eind dit jaar komt het provinciebestuur ook met een voorstel over welke wegen- en andere infrastructuurprojecten worden uitgevoerd en welke niet. "Die herijking brengt pijnlijke keuzes met zich mee. Daarnaast worden projecten ook duurder door de spanning in de markt met te weinig arbeidskrachten", stelt gedeputeerde Koopmans.

In de begroting staat ook dat het provinciebestuur het grondbeleid tegen het licht wil houden met als doel hogere opbrengsten en lagere kosten.

Subsidies
Verder is er geen streefbedrag voor Europese subsidies opgenomen. "Dat zou nu een slag in de lucht zijn. Want eerst moet de nieuwe Europese commissie met een plan komen met subsidie-kaders en voorwaarden", zo verklaart de gedeputeerde. Dit jaar heeft Limburg tot nu toe 280 miljoen euro aan subsidies uit Europa binnengehaald.

De begroting wordt op 8 november besproken in het Limburgs Parlement.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen