Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie opent informatiepunt na incident met Boeing 747

Geplaatst opdonderdag 25 februari 2021 - 20:47

De provincie Limburg neemt een stuk van de regie over bij de afwikkeling van de schade na het incident met de Boeing 747. Dat vrachttoestel kreeg zaterdag kort na vertrek te maken met een steekvlam in de motor waardoor brokstukken in de wijde omgeving terecht kwamen.

Volgens gedeputeerde Joost van den Akker is het digitale info-punt voor mensen met schade die er zelf niet uitkomen. Hij zei dat donderdagavond tijdens een informatiebijeenkomst. In totaal zijn er in de omgeving van Meerssen meer dan tweehonderd delen van de kapotte motor aangetroffen.

Lees ook: Brokstukken Meerssen: Boeing vertrokken vanaf vliegveld Luik

Schade-afwikkeling
Het onderzoek naar de oorzaak van het incident is nog in volle gang. En dat maakt de schade-afwikkeling lastig. Mensen die schade hebben aan hun woning of auto moeten eerst een beroep doen op hun eigen verzekering. Schade-expert Jordi van Croonenborgh: "Zolang we de oorzaak niet precies weten, blijft de vraag van de aansprakelijkheid lastig. Misschien is er wel een drone in de motor van het toestel gevlogen en dan krijg je een heel ander verhaal." Andere mogelijke oorzaken zijn metaalmoeheid of vogels die in de motor zijn gevlogen.

Vier motoren
Luchtvaartdeskundige Benno Baksteen noemde het voorval 'niet gevaarlijk'. Volgens hem zijn piloten goed getraind op situaties waarbij een motor uitvalt. "Ze weten dan precies wat ze moeten doen om het toestel toch veilig aan de grond te zetten." De 747 beschikt over vier motoren.

Kerosine
Uit gegevens blijkt dat het vrachtvliegtuig zaterdag om 16.10 uur vertrok van Maastricht Aachen Airport. Op een hoogte van driehonderd meter ontstond plotseling een steekvlam in een linker motor. Omdat het toestel te veel brandstof aan boord had, werd boven België kerosine geloosd om pas om 17.30 uur veilig in Luik te landen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen