Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie: Nog geen actie tegen hoge kosten gasafsluiting

Geplaatst opdonderdag 2 mei 2019 - 14:58

Het provinciebestuur komt voorlopig niet in actie tegen de verdubbeling van de kosten die netwerkbeheerder Enexis berekent voor het verwijderen van een gasaansluiting.

In antwoord op schriftelijke vragen van GroenLinks en D66 zegt het provinciebestuur eerst het landelijk beleid op dit punt te willen afwachten.

Motie
De Tweede Kamer nam begin maart met zeer ruime meerderheid een motie van GroenLinks aan om de kosten van een gasafsluiting 50/50 te verdelen tussen huiseigenaar en netwerkbeheerder. Het kabinet moet nog op die motie reageren.

Verdubbeling
Particulieren die van het gas afwillen, betalen daar sinds dit jaar bij Enexis 732 euro voor. In 2018 was dat nog 357 euro. GroenLinks en D66 noemden die verhoging 'ontoelaatbaar en onbestaanbaar'.

Lees ook: GroenLinks en D66: 'Kosten verhoging Enexis ontoelaatbaar'

'Onwenselijk'
Het provinciebestuur neemt dergelijke termen niet in de mond. Wel stelt het dat 'hogere kosten onwenselijk zijn voor een betaalbare energietransitie'. Ook biedt de verhoging 'mogelijk geen stimulans voor burgers om versneld van het aardgas af te gaan'. Tegelijk wijst het provinciebestuur erop dat de dienstverlening van Enexis bij het afkoppelen van het gas in 2018 en 2019 niet te vergelijken zou zijn.

In 2018 werd de leiding achtergelaten of werd die verwijderd voor ruim 19 euro per meter. Ook was het tarief van 357 euro niet volledig kostendekkend. In de prijs van 2019 - 732 euro - is het afvoeren van de aansluitleiding wel opgenomen. Ook is nu sprake van een kostendekkend tarief. Dat is nu ook wettelijk verplicht en dus landelijk beleid, aldus de provincie.

Wijkgerichte aanpak
Zelf vindt het provinciebestuur dat ingezet moet worden op een wijkgerichte aanpak bij het aardgasvrij maken van woningen. Dat leidt tot lagere kosten vanwege de veel grotere schaal. In twee wijken in Sittard-Geleen en Brunssum loopt daar op dit moment een proef mee.

Niet proactief
GroenLinks en D66 vonden het ook niet kunnen dat het provinciebestuur niet zelf het Limburgs Parlement heeft geïnformeerd over de forse tariefverhoging van Enexis. Maar volgens het provinciebestuur is het zelf pas sinds 25 maart op de hoogte, vijf dagen na de verkiezingen. "Daarom hebben we niet de mogelijkheid gehad om Provinciale Staten proactief te informeren", zo schrijft het. De klanten van Enexis zijn wel op 11 januari op de hoogte gesteld.

Het provinciebestuur voert verder aan dat Enexis niet verplicht is om met de provincie als één van de aandeelhouders 'proactief te communiceren over dit soort operationele zaken'.

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Speel zelf mee met het OLS op 5 juli!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en schiet mee
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen