Overslaan en naar de inhoud gaan

'Provincie moet veiligheid Chemelot verbeteren'

Geplaatst opvrijdag 11 oktober 2019 - 17:51

Het provinciebestuur moet met vliegende vaart aan de slag met het verbeteren van de veiligheid op chemisch bedrijventerrein Chemelot in Sittard-Geleen.

Het duurt al veel te lang. En daarbij moeten omwonenden veel meer gehoord worden. Dat zei omwonende Nancy Kaufmann in een vergadering van de Statencommissie voor economie. Kaufmann is ook gemeenteraadslid voor de Stadspartij in Sittard-Geleen. Zij was één van de drie insprekers tijdens de commissie-vergadering.

Veiligheid
Kaufmann verwees naar een recente tussenrapportage van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Daarin staat dat ministerie en provincie te weinig hebben gedaan met de aanbevelingen van de Onderzoeksraad ruim een jaar geleden over meer veiligheid op en rond Chemelot.

Geld
Kaufmann pleitte er voor om omwonenden als volwaardige partners bij de aanpak te betrekken omdat zij de belangrijkste belanghebbenden zijn. “Kiest u voor het geld of voor mensen wier leven gevaar loopt”, aldus Kaufmann.

Bankrekening Arabische sjeiks
In dezelfde lijn hield ook Jack Renet een betoog. Hij is eveneens omwonende en raadslid in Sittard-Geleen voor de partij SPA. Hij noemde het de belangrijkste taak van de provincie om de bevolking te beschermen “en niet om de bankrekening van Arabische sjeiks en anderen te laten prevaleren boven de veiligheid van omwonenden en op Chemelot aanwezige personen”.

Irritatie
Omwonende Harry Geven drong ook aan op actie. Hij stelde dat de tussenrapportage hem zorgen baarde omdat de incidenten op Chemelot blijven doorgaan. Verder vertelde hij “lichtelijk geïrriteerd te zijn” over de verschillende petten die de provincie op heeft als “verlener van vergunningen, handhaver, financier en bankier”.

Veiligheid voorop
PVV-gedeputeerde Robert Housmans en VVD-gedeputeerde Joost van den Akker benadrukten dat voor het provinciebestuur veiligheid voorop staat. “Daar tornen wij niet aan”, aldus Housmans.

Economie
Van den Akker wees er in dat verband op dat er ook 6000 mensen werken op Chemelot en dat de activiteiten daar “één-derde van de omvang van de Limburgse economie vormen”.

Veiligheidsvisie
Housmans noemde nog het streven van Chemelot zelf om in 2025 het veiligste en duurzaamste chemisch bedrijventerrein in West-Europa te zijn. Op 29 oktober wordt de nieuwe veiligheidsvisie voor Chemelot gepresenteerd. Volgens Van den Akker zijn en worden de omwonenden nadrukkelijk betrokken bij het proces.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen