Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie mikt op Azerbeidzjan als handelspartner

Geplaatst opmaandag 29 december 2014 - 5:58

De provincie wil handelsbetrekkingen aangaan met de voormalige Sovjet-republiek Azerbeidzjan.

Gedeputeerde Staten willen met Azerbeidzjan, rijk aan grondstoffen als olie en gas, een vriendschapsband zoals met het Chinese Sichuan. Dat moet leiden tot meer handel, het uitwisselen van kennis en het binnenhalen van investeerders.

Op missie
Met dat doel voor ogen zijn gedeputeerden Twan Beurskens (VVD, Economie) en Bert Kersten (PvdA, Arbeidsmarkt) eerder dit jaar al op handelsmissie geweest naar het overwegend islamitische land.

Gedeputeerde Staten hebben CDA-prominent en Eerste-Kamerlid René van der Linden uit Nuth bereid gevonden richting Azerbeidzjan op te treden als ambassadeur. In dat land zijn momenteel 100 bedrijven en instellingen uit Limburg actief, zegt Beurskens.

Mensenrechten
Opmerkelijk is dat het provinciebestuur, na China, met Azerbeidzjan opnieuw een land kiest dat het niet zo nauw neemt met de mensenrechten. Amnesty International meldde deze maand nog de aanhouding van een onderzoeksjournalist in het land.

Niet mee bemoeien
Volgens een woordvoerder van de provincie is daar wel over gesproken binnen het provinciebestuur. "Besloten is die discussie op nationale en Europese schaal te houden en ons daar als regionale overheid niet actief mee te bemoeien. Dat wordt ook niet verwacht door de nationale overheid."

"Op ons niveau kunnen we een heel praktische bijdrage leveren door de economische banden aan te halen en die te gebruiken om maatschappelijk verantwoord ondernemen uit te laten dragen door onze ondernemers", zegt de provinciewoordvoerder.

Lees meer over de plannen maandag in Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad.

Zeven feiten
Wat weet u van Azerbeidzjan? Lees hier zeven feiten, om mee te kunnen praten.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

GroenLinks stoort zich aan banden met Azerbeidzjan
Amnesty: Limburgs geflirt met Azerbeidzjan diep triest
PvdA noemt GroenLinks hypocriet over Azerbeidzjan
ENCI verkoopt 800 duizend ton mergel
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen