Overslaan en naar de inhoud gaan

'Provincie meldde zich laat aan voor statiegeldalliantie'

Geplaatst opdonderdag 16 augustus 2018 - 11:54

De provincie heeft zich veel later dan het Limburgs Parlement wilde aangesloten bij de zogeheten statiegeldalliantie.

Eind februari nam het Limburgs Parlement bijna unaniem een motie van PvdA-statenlid Tirza Houben aan om zich als provincie Limburg ook aan de sluiten bij de alliantie. Maar eind juni was dat nog niet gebeurd, zo meldde de statiegeldalliantie aan Houben.

Statiegeld
De statiegeldalliantie is een initiatief dat pleit voor uitbreiding van het statiegeldsysteem naar alle plastic flessen en blikjes. Daardoor zou er minder zwerfafval zijn en dat is beter voor het milieu.

Omdat de aanmelding van de provincie op zich liet wachten, stelde Houben schriftelijke vragen om haar motie alsnog uitgevoerd te krijgen. Het provinciebestuur antwoordt nu dat het zich inmiddels wel heeft aangesloten.

Lees ook: Provincie steunt idee uitbreiding statiegeldsysteem

Aanmelding
Limburg heeft het logo van de provincie aangeleverd voor de website van de alliantie en een quote waarin de steun wordt uitgesproken aan het initiatief, omdat statiegeld 'bijdraagt aan een beter milieu en het onze leefomgeving een schonere en meer onderhouden uitstraling geeft'.

Ook staat er dat het terugdringen van plastic afval leidt tot minder opruimkosten voor de gemeenten. "Besluitvorming hierover door de Tweede Kamer is wenselijk", aldus het provinciebestuur.

Grote meerderheid
Volgens een overzicht van de statiegeldalliantie van half juli heeft 86 procent van de Nederlandse gemeenten (328) zich aangesloten bij het initiatief. In Limburg ligt dat percentage lager: 64 procent, oftwel 21 van de 33 gemeenten heeft haar steun laten blijken.

In totaal steunen tien van de twaalf Nederlandse provincies het initiatief.

Volg 1Limburg op Instagram en blijf op de hoogte van het Limburgse nieuws.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen