Overslaan en naar de inhoud gaan

'Provincie meldde zich laat aan voor statiegeldalliantie'

Geplaatst opdonderdag 16 augustus 2018 - 11:54

De provincie heeft zich veel later dan het Limburgs Parlement wilde aangesloten bij de zogeheten statiegeldalliantie.

Eind februari nam het Limburgs Parlement bijna unaniem een motie van PvdA-statenlid Tirza Houben aan om zich als provincie Limburg ook aan de sluiten bij de alliantie. Maar eind juni was dat nog niet gebeurd, zo meldde de statiegeldalliantie aan Houben.

Statiegeld
De statiegeldalliantie is een initiatief dat pleit voor uitbreiding van het statiegeldsysteem naar alle plastic flessen en blikjes. Daardoor zou er minder zwerfafval zijn en dat is beter voor het milieu.

Omdat de aanmelding van de provincie op zich liet wachten, stelde Houben schriftelijke vragen om haar motie alsnog uitgevoerd te krijgen. Het provinciebestuur antwoordt nu dat het zich inmiddels wel heeft aangesloten.

Lees ook: Provincie steunt idee uitbreiding statiegeldsysteem

Aanmelding
Limburg heeft het logo van de provincie aangeleverd voor de website van de alliantie en een quote waarin de steun wordt uitgesproken aan het initiatief, omdat statiegeld 'bijdraagt aan een beter milieu en het onze leefomgeving een schonere en meer onderhouden uitstraling geeft'.

Ook staat er dat het terugdringen van plastic afval leidt tot minder opruimkosten voor de gemeenten. "Besluitvorming hierover door de Tweede Kamer is wenselijk", aldus het provinciebestuur.

Grote meerderheid
Volgens een overzicht van de statiegeldalliantie van half juli heeft 86 procent van de Nederlandse gemeenten (328) zich aangesloten bij het initiatief. In Limburg ligt dat percentage lager: 64 procent, oftwel 21 van de 33 gemeenten heeft haar steun laten blijken.

In totaal steunen tien van de twaalf Nederlandse provincies het initiatief.

Volg 1Limburg op Instagram en blijf op de hoogte van het Limburgse nieuws.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen