Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie maakt zich toch hard voor station Grubbenvorst

Geplaatst opvrijdag 6 oktober 2017 - 14:18

De provinciale politiek gaat via de Tweede Kamer proberen om alsnog de aanleg van station Grubbenvorst te realiseren.

Op initiatief van CDA-statenlid Jeu Titulaer gaat er een brandbrief naar de fracties in Den Haag. Volgens hem is dit een uitgelezen moment om 'ons volop op de Tweede Kamer te richten nu er een nieuw kabinet met nieuwe spelers is en er een open begroting ligt'.

Grubbenvorst
Station Grubbenvorst was jarenlang onderdeel van het plan voor elektrificatie van de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen. Door een plotseling tekort, voelt het provinciebestuur zich genoodzaakt het station te schrappen. Dat scheelt namelijk 6,4 miljoen euro.

Ondanks deze financiële drijfveer vindt de provinciale politiek het unaniem niet wenselijk dat het station geschrapt wordt. Daarom gaat het nu in Den Haag aan de bel trekken.

Lees ook: Station Grubbenvorst lijkt gepasseerd station

Begroting
Eind oktober of begin november bespreekt de Tweede Kamer de begroting voor de infrastructuur voor volgend jaar. Dan zou het extra geld voor station Grubbenvorst geregeld moeten worden. Op 10 november moet het Limburgs Parlement dan een knoop doorhakken.

Nadenken
CDA-gedeputeerde Hubert Mackus stelde vrijdag in de statencommissie dat de bal nu bij het Rijk ligt. Hij maakte daarbij wel duidelijk dat de provincie ook over een extra bijdrage na wil denken als het Rijk met een bod komt.

Lees ook: 'Niet doorgaan treinstation Grubbenvorst is onacceptabel'

Op aandringen van SP en Volkspartij Limburg gaat Mackus ook met de ondernemers in de regio om de tafel zitten over een bijdrage aan het station. "Bij de A73 hebben de ondernemers ook mee betaalt", aldus Van Rey.

Geen uitstel
Gedeputeerde Mackus vindt het niet verstandig om een besluit over Grubbenvorst uit te stellen, omdat anders de elektrificatie van de Maaslijn in 2020 niet wordt gehaald.

Tijdelijke actie: Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg‌ en maak kans op kaarten Bilzen Mysteries

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen