Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie maakt werk van herindeling Parkstad

Geplaatst opdinsdag 17 januari 2017 - 17:10

Het Limburgse provinciebestuur neemt de regie bij de herindeling van het zuidoosten van de provincie.

Gedeputeerde Staten gaat daarbij uit van een fusie tussen Heerlen en Landgraaf, aangevuld met een of meerdere gemeenten.

Van de baan
De fusie tussen de twee gemeenten leek maandagavond voorlopig van de baan. De gemeenteraden bespraken die avond een voorstel van de respectievelijke colleges van burgemeester en wethouders voor een samengaan. Heerlen stemde voor. Landgraaf was tegen en diende een motie in om meerdere gemeenten bij de fusie te betrekken.

Lees ook: 'Herindeling Heerlen en Landgraaf nog niet van de baan'

Regie
Het provinciebestuur haakt nu in op die motie en neemt de regie. Waar nodig worden gemeenten desnoods gedwongen, zegt gedeputeerde Ger Koopmans. Volgens hem is het nodig dat de provincie nu instapt. "Het is nodig dat wij gaan onderzoeken of er een derde of een vierde gemeente bij kan", zegt de CDA'er. "Als wij niks zouden doen dan kom je in een situatie waarin de regio lamgeslagen wordt en het bestuur niet meer goed zou functioneren."

Gemeenten
De colleges van Heerlen en Landgraaf zijn blij met het initiatief van de provincie om tot een herindeling te komen. Dat zeggen ze in een gezamenlijke verklaring. Doordat de provincie de regie in handen neemt, fuseren in elk geval Heerlen en Landgraaf met elkaar. Wie daar wellicht nog bijkomt is de vraag.

Beide colleges wilden nog niet ingaan op de naam van de nieuwe gemeente en ook het tijdstip waarop is nog niet duidelijk. Gedeputeerde Koopmans noemde 2019 of 2020 als optie.

Gedeputeerde Ger Koopmans in gesprek met L1-verslaggever Jean van Hoof.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen