Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Provincie maakt werk van herindeling Parkstad

Geplaatst opdinsdag 17 januari 2017 - 17:10

Het Limburgse provinciebestuur neemt de regie bij de herindeling van het zuidoosten van de provincie.

Gedeputeerde Staten gaat daarbij uit van een fusie tussen Heerlen en Landgraaf, aangevuld met een of meerdere gemeenten.

Van de baan
De fusie tussen de twee gemeenten leek maandagavond voorlopig van de baan. De gemeenteraden bespraken die avond een voorstel van de respectievelijke colleges van burgemeester en wethouders voor een samengaan. Heerlen stemde voor. Landgraaf was tegen en diende een motie in om meerdere gemeenten bij de fusie te betrekken.

Lees ook: 'Herindeling Heerlen en Landgraaf nog niet van de baan'

Regie
Het provinciebestuur haakt nu in op die motie en neemt de regie. Waar nodig worden gemeenten desnoods gedwongen, zegt gedeputeerde Ger Koopmans. Volgens hem is het nodig dat de provincie nu instapt. "Het is nodig dat wij gaan onderzoeken of er een derde of een vierde gemeente bij kan", zegt de CDA'er. "Als wij niks zouden doen dan kom je in een situatie waarin de regio lamgeslagen wordt en het bestuur niet meer goed zou functioneren."

Gemeenten
De colleges van Heerlen en Landgraaf zijn blij met het initiatief van de provincie om tot een herindeling te komen. Dat zeggen ze in een gezamenlijke verklaring. Doordat de provincie de regie in handen neemt, fuseren in elk geval Heerlen en Landgraaf met elkaar. Wie daar wellicht nog bijkomt is de vraag.

Beide colleges wilden nog niet ingaan op de naam van de nieuwe gemeente en ook het tijdstip waarop is nog niet duidelijk. Gedeputeerde Koopmans noemde 2019 of 2020 als optie.

Gedeputeerde Ger Koopmans in gesprek met L1-verslaggever Jean van Hoof.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen