De provincie Limburg houdt grotendeels vast aan aan de nieuwe beleidsregels rondom stikstof, maar doet wél enkele concessies aan de boeren.
Dat heeft gedeputeerde Ger Koopmans dinsdag aan het eind van het boerenprotest in het Gouvernement bekendgemaakt.
Aanpassingen
De provincie gaat de voorgelegde beleidsregels op enkele gebieden aanpassen, gaf Koopmans aan. "Er wordt preciezer gekeken naar wat veranderd moet worden om houdbare vergunningen te kunnen verstrekken, sterke boerenbedrijven in stand te houden én de kwaliteit van Natura 2000 gebieden te kunnen versterken", zo gaf de gedeputeerde aan.
Teruglezen: Boeren protesteren in Maastricht
Gejuich
Het stapelen van kortingen wordt volgens Koopmans een halt toegeroepen. "Er staat in een artikel een formulering opgenomen waardoor je de indruk kunt hebben dat je bij elke beweging gekort kunt worden. Dat is helemaal niet de bedoeling. Als je in overgrote mate bij elke beweging gekort gaat worden, dan beweegt er niemand meer. Dan is er geen innovatie en ontwikkeling meer, en krijg je geen vermindering van de emissie meer. En de koppeling met de fosfaatrechten die in de beleidsregels staat, die gaat eruit", liet Koopmans weten. Zijn boodschap werd door ongeveer 400 aanwezige boeren met gejuich begroet.
Helder statement
LLTB-voorzitter Leon Faassen is te spreken over de toezeggingen en de houding van Gedeputeerde Staten. "Het derde punt is heel belangrijk: de fosfaatrechten en de dierenrechten worden ons niet afgenomen. Dat is een helder statement dat de gedeputeerde gemaakt heeft en daar zijn we blij mee."
Win-win
"De verdere uitwerking is ook heel goed", vervolgt Faassen. "Dat we samen met de provincie in overleg gaan hoe we het in gemeenschappelijkheid kunnen organiseren. Dat is een winstpunt. En je ziet de reactie van de zaal: het is duidelijk een win-win-situatie met een goed einde."
Geen wanklank
Het protest verliep zonder wanklank. De boeren gaven aan blij te zijn met de ontvangst en de goede organisatie. Rond 13:30 uur verlieten de meeste boeren het Gouvernement.