Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie 'klein' slachtoffer fraudeschandaal landsadvocaat

Geplaatst opvrijdag 5 maart 2021 - 16:44

De provincie Limburg is één van de gedupeerden van het fraudeschandaal rond een oud-topman bij het kantoor van de landsadvocaat Pels Rijcken.

CDA-gedeputeerde Ger Koopmans maakte tijdens een statencommissie bekend dat het om een bedrag van ruim 9000 euro gaat. 'Dat bedrag is door het advocatenkantoor aangezuiverd. Dus is er geen sprake van feitelijke schade', aldus Koopmans.

Attero
Het bedrag heeft betrekking op de verkoop van afvalverwerker Attero aan investeringsmaatschappij Waterland in 2014 voor 170 miljoen euro. Pels Rijcken handelde de verkoop voor de aandeelhouders af. Dat waren zes provincies, waaronder Limburg, en 116, deels Limburgse, gemeenten. De betrokken partijen hielden op een speciale geblokkeerde derden-rekening zo'n 13 miljoen euro aan voor de afwikkeling van claims, zo meldt NRC. Daarvan is 55.000 euro provinciaal geld weggesluisd inclusief de 9000 aan Limburgs geld.

Privérekeningen
Afgelopen week werd bekend dat oud-topman Frank Oranje van het landsadvocaat-kantoor ervan wordt verdacht 10 miljoen euro via omwegen te hebben weggesluisd naar privérekeningen. Onder andere het Attero-bedrag. Dat geld is nog altijd zoek. In november pleegde Oranje zelfmoord, twee maanden nadat het Openbaar Ministerie had gemeld een strafrechtelijk onderzoek tegen hem in te stellen.

Geschokt
In een verklaring zegt Pels Rijcken geschokt te zijn door het gedrag van Oranje. 'Wij begrijpen niet wat hem heeft bewogen. Hij heeft het vertrouwen dat in hem als notaris is gesteld, ernstig beschadigd', zo staat op de website van het kantoor. 'Met de executeur-testamentair van de nalatenschap vindt constructief overleg plaats over vergoeding van de door Pels Rijcken geleden schade.'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen