Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie keurt schrappen investeringen Sittard-Geleen af

Geplaatst opvrijdag 24 augustus 2018 - 11:34

Het provinciebestuur gaat niet akkoord met de manier waarop het gemeentebestuur van Sittard-Geleen tien miljoen aan investeringen wil schrappen in 2019 en 2020 om het financiële huishoudboekje weer op orde te brengen.

Volgens het provinciebestuur voldoet het raadsvoorstel daarover niet aan de gemaakte afspraken bij het goedkeuren van de begroting 2018.

Geen echte bezuiniging
Er is onvoldoende sprake van een echte bezuiniging, zo blijkt uit een brief van het provinciebestuur aan het gemeentebestuur. "Het probleem mag niet vooruit worden geschoven. Immers het later uitvoeren van investeringen betekent niet het schrappen van investeringen", aldus het provinciebestuur.

Het wijst erop dat de kapitaallasten dan toch structureel deel uitmaken van de meerjarenbegroting voor 2022 en de jaren daarna.

Niet akkoord
Het grootste probleem heeft het provinciebestuur met de bijdrage van vijf miljoen van de gemeente voor de nieuwe zuidelijke spooraansluiting van chemisch bedrijventerrein Chemelot. Die moet ervoor zorgen dat de geluidsoverlast en risico's voor de omgeving rond het rangeerterrein in Sittard verdwijnt.

Het gemeentebestuur wil zijn investering daarin uitstellen tot 2022, 2023 en 2024. Maar 'dit voorstel is niet in lijn met het vastgestelde herstelplan. Met dit voorstel gaan wij niet akkoord', zo schrijft het provinciebestuur.

Specificeren
Sittard-Geleen wil verder twee miljoen aan geplande investeringen die nog niet zijn uitgegeven, definitief schrappen. Het provinciebestuur wil daarvan een specificatie ontvangen alvorens het daar ja of nee tegen zegt.

Schrappen
Wel gaat het akkoord met het schrappen van jaarlijks één miljoen aan investeringen in de Sportzone Limburg van 2019 tot en met 2021, 'ervan uitgaande dat vanaf 2022 deze drie miljoen niet alsnog worden ingezet'.

De gemeente staat momenteel al onder een strenge vorm van toezicht van de provincie vanwege de slechte financiële situatie. "Het tijdig maken van keuzes die structureel ruimte opleveren, achten wij opportuun en onvermijdbaar", zo stelt het provinciebestuur dan ook.

Volg het internationale theaterfestival Cultura Nova in Heerlen via L1 en 1Limburg. Bekijk onze Cultura Nova-themapagina.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen