Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie keurt begroting Meerssen goed

Geplaatst opwoensdag 16 december 2020 - 10:38

De provincie is akkoord gegaan met de begroting van de gemeente Meerssen voor 2021.

Tegelijk moet in 2021 een knoop worden doorgehakt over de toekomst van de gemeente, met name over een herindeling.

Onzeker
De goedkeuring van de begroting was onzeker, omdat de provincie vooral vraagtekens had bij de twee keer 850.000 euro die Meerssen uit de algemene reserve wilde halen om de ambtelijke organisatie weer op peil te brengen. Het gaat dan om het invullen van een tekort van 15 fte's.

Lees ook: Provincie geeft nog geen groen licht voor begroting Meerssen

Personeelskosten
De provincie stelde dat de reserves niet zijn bedoeld voor personeelskosten. Maar Meerssen heeft met nadere informatie de provincie ervan weten te overtuigen dat het om een project gaat en niet om structurele kosten. Wel zijn in de uiteindelijke begroting wat correcties toegepast, bijvoorbeeld op het gebied van personeelslasten en oude bezuinigingen.

Repressief toezicht
In een brief aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van Meerssen schrijft gedeputeerde Andy Dritty dat Meerssen onder repressief toezicht komt te staan van de provincie. Dat is de lichtste vorm van toezicht, waarbij de gemeente haar begroting kan uitvoeren zonder dat de provincie vooraf uitgaven moet goedkeuren. Maar de gedeputeerde benadrukt ook dat de begroting weliswaar cijfermatig in orde is maar dat de problemen waar Meerssen mee kampt niet zijn verdwenen.

Aanbod
Het gaat dan om de bestuurs- en organisatiekracht van de gemeente. Daarom doet hij het 'aanbod' aan Meerssen om samen met de provincie en het Ministerie van Binnenlandse Zaken in 2021 alle toekomstscenario's te verkennen, met name gericht op herindeling. Ook maatschappelijke partners, inwoners en bedrijfsleven moeten daarbij betrokken worden.

Het proces moet duidelijk maken voor welk scenario er draagvlak is. In de loop van volgend jaar moet dat uiteindelijk leiden tot een keuze van de gemeenteraad. Dus vóór de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022.

Niks doen is geen optie
In een toelichting spreekt Dritty van een goed aanbod. "Ik verwacht dat de gemeente hier op een verstandige manier op reageert. Want zelf heeft de gemeenteraad van Meerssen op basis van rapporten eerder geconcludeerd dat ze haar taken op de wat langere termijn niet meer alleen aan kan. Niks doen is geen optie", aldus de gedeputeerde. Mocht de Meerssense politiek het aanbod van de provincie afwijzen, dan zal de provincie zich op de situatie beraden, zo laat Dritty weten. Maar hij verwacht niet dat het zover komt.

In een gesprek met de twee wethouders van buiten van de gemeente Meerssen - Rein Dupont en Gerard IJff - heeft de gedeputeerde het standpunt van de provincie toegelicht. "Ze waren opgelucht dat ze met de begroting aan de goede kant van de streep terecht waren gekomen. Ook zagen ze ons aanbod over de toekomst van de gemeente als steun om versneld te komen tot een duidelijk scenario", zo verklaart de gedeputeerde.

Lees ook: Begroting Meerssen: 'Nagenoeg alles overeind gehouden'

Knoop
De vier partijen die de twee wethouders hebben aangetrokken, spraken eerder af om 2021 te benutten om scenario's over de toekomst van de gemeente uit te werken, samen met de Meerssense samenleving. Bij de verkiezingen van maart 2022 konden de kiezers dan duidelijk maken wat zij van de standpunten van de diverse partijen vonden. Maar de provincie wil dus dat al in 2021 een knoop wordt doorgehakt.

Meerssen belandde in september in een bestuurscrisis nadat een meerderheid van de gemeenteraad het vertrouwen in de zittende drie wethouders had opgezegd. Zij zouden ongevraagd hebben gekoerst op een herindeling met Maastricht omdat dat in hun ogen de enige manier was om de financiële problemen op te lossen. De partijen Lokaal DNA, CDA, KIJK!!! en Focus gingen vervolgens aan de slag met een sluitende begroting en trokken ook de twee wethouders van buiten aan.

Zij werden uiteindelijk op 2 november geïnstalleerd en presenteerden de dag erna die sluitende begroting.

Lees ook: Nieuwe wethouders Meerssen geïnstalleerd

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen