Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie investeert 100 miljoen in kopen bedrijfsgrond

Geplaatst opdinsdag 7 november 2017 - 17:12

De provincie Limburg wil 100 miljoen euro investeren in het kopen van bedrijfskavels. Die grond wordt daarna in erfpacht uitgegeven.

Het gaat vooral om gronden voor tuinbouw, logistieke centra en toerisme. Door een extra kapitaalinjectie wil de provincie eerder ingezet beleid versterken.

Aanjagen
De provincie gaat de grond pas kopen als een bedrijf zich daadwerkelijk wil vestigen in een gebied. Daarmee is volgens gedeputeerde Twan Beurskens het risico beperkt.

Met de erfpachtconstructie wil hij de economie aanjagen. "Vaak is het voor bedrijven lastig om zelf de grond te kopen omdat banken daar niet in willen investeren", aldus Beurskens. "Daarom doen wij dat."

Extra banen
Bedrijven betalen een vergoeding voor de erfpacht aan de provincie en hoeven de grondprijs niet in een keer op tafel te leggen. "Dat geld kunnen ze gebruiken voor gebouwen, machines en mensen." Ook moeten de investeringen extra werkgelegenheid opleveren.

Financieel interessant
Financieel is de constructie ook interessant omdat de provincie een jaarlijkse vergoeding krijgt. Desondanks wil gedeputeerde Ger Koopmans van financiën dat bedrijven de gronden snel weer overnemen van de provincie. "Dan kunnen we dat geld weer gebruiken voor erfpachtconstructies met nieuwe bedrijven."

Uitgegeven
Van de 100 miljoen die de provincie wil gaan investeren zijn al 44,2 miljoen uitgegeven. Zo heeft het al gronden in erfpacht uitgegeven op het bedrijventerrein Tradeport Noord in Venlo, het glastuinbouwgebied Siberië in Horst aan de Maas en in de haven van Wanssum.

Provinciale Staten moet nog het groene licht geven voor de plannen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen