Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie houdt rekening met wolven in Meinweggebied

Geplaatst opzaterdag 26 januari 2019 - 6:30

Limburg is klaar voor de terugkeer van de wolf. De verwachting is dat onze provincie vooral een plek zal zijn voor zwervende wolven. Het is ook mogelijk dat een roedel zich gaat vestigen in het Meinweggebied in Herkenbosch.

Nationaal Park de Meinweg is volgens het provinciebestuur de meest kansrijke locatie. Met veel natuur, zwijnen en reeën als dagelijks voedsel en maar weinig mensen in de buurt.

Wolvenplan
Deze week hebben alle provincies het interprovinciaal wolvenplan vastgesteld. De wolf is een bedreigde soort en provincies zijn verantwoordelijk om hun leefgebied te beschermen en in stand te houden. De wolf mag alleen in een uiterste situatie worden gedood, bijvoorbeeld als hij mensen aanvalt. Maar de kans daarop is zeer gering. Schapenhouders krijgen subsidie als ze preventieve maatregelen nemen. En als er dieren worden gedood door de wolf, dan krijgen de eigenaars een schadevergoeding.

Wolf in Limburg
Voor zover bekend hebben zich op dit moment nog geen wolven gevestigd in Limburg. Vorig jaar zijn hier twee zwervende wolven gesignaleerd. Die beten in totaal vijftien schapen dood. Gemiddeld kregen de eigenaren ruim honderd euro per schaap als vergoeding van het rijk.

Zwervende wolf
Volgens gedeputeerde Hubert Mackus is de kans groot dat steeds meer zwervende wolven in de toekomst onze provincie zullen aandoen. "De wolf is terug en dat is goed voor de natuur. Aan de andere kant moeten we ook rekening houden met schapenhouders die te maken krijgen met dieren die worden doodgebeten."

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen