Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie houdt 300.000 euro op zak: 'Is al een akkoord'

Geplaatst opzondag 23 juni 2019 - 14:17

Een meerderheid van het Limburgs Parlement voelt er niks voor om de financiële bijdrage van de Limburgse gemeenten aan de vier grensinformatiepunten voortaan voor rekening van de provincie te laten komen. Het gaat in totaal om zo'n 300.000 euro.

Een motie van GroenLinks daarover werd met 31 tegen 14 stemmen verworpen. De motie kreeg alleen steun van SP, PvdA, Partij voor de Dieren en 50Plus.

Werken over de grens
Bij de vier grensinformatiepunten kunnen mensen terecht die over de grens (willen) werken. In Kerkrade, Mönchengladbach en Kleve zijn ze gericht op informatievoorziening voor Duitsers en Nederlanders. In Maastricht richt het infopunt zich op Belgen en Nederlanders.Vorig jaar werd een akkoord bereikt over een definitieve financiering van de grensinformatiepunten. Daarbij betaalt aan de Nederlandse kant het Rijk vijftig procent en de provincie en gemeenten ieder 25 procent.

Elke cent omdraaien
Volgens GroenLinks-statenlid Andy Rossel zou het goed zijn als de provincie de bijdrage van de gemeenten voor haar rekening neemt. "Het zou de gemeenten een beetje ontlasten en wat meer ruimte geven, want gemeenten moeten nu vaak iedere cent omdraaien", aldus Rossel.

Alles geregeld
Maar CDA-gedeputeerde Ger Koopmans zag niks in de motie van GroenLinks. "Er is al een akkoord over de grensinformatiepunten waar de gemeenten mee hebben ingestemd. Het is dus geregeld, inclusief een structurele bijdrage van het Rijk. Waarom daar weer opnieuw over gaan onderhandelen?"

Een meerderheid van het Limburgs Parlement volgde hem dus daarin.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen