Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie: 'Heropening IJzeren Rijn nog altijd ver weg'

Geplaatst opdinsdag 16 januari 2018 - 15:17

Gedeputeerde Hubert Mackus denkt dat het opnieuw in gebruik nemen van de IJzeren Rijn nog altijd ver weg is.

De CDA'er reageert op een rapport waaruit blijkt dat de goederenspoorlijn van Antwerpen naar het Ruhrgebied via Weert en Roermond kan worden gereactiveerd via een alternatieve route. Ook de gemeenten langs het tracé zien niets in heropening van de goederenspoorlijn.

Alternatief
Die loopt via Venlo naar Duitsland, dus niet via het historisch tracé door Nationaal Park De Meinweg of parallel aan de Bundesautobahn 52 van Roermond naar Duitsland. Het beoogde tracé via Venlo is met 770 miljoen euro ook het goedkoopste.

Doorbraak
Vlaanderen ziet het rapport als een doorbraak in het al tientallen jaren voortslepende dossier. De Vlaamse overheid gaat dan ook met de regeringen van Nederland en Duitsland om de tafel.

Rendabel
Volgens gedeputeerde Hubert Mackus zal het een groot probleem zijn dat ook de nieuwe variant van de IJzeren Rijn verre van rendabel is. "Elke zes euro aan investering levert weer 1 euro aan inkomsten op. Het gaat ook om maar maximaal 23 treinen per dag", aldus Mackus. Hij noemt het dan ook lastig uit te leggen om daar zoveel geld in te investeren.

250 miljoen
Bovendien zijn de kosten van de aanleg van een spoorbocht bij Venlo richting Duitsland niet meegenomen. "En dat zou ook nog eens over 250 miljoen", zo stelt de gedeputeerde.

Mackus wijst er verder op dat de gevolgen voor de leefbaarheid van de omgeving ook nog niet in kaart zijn gebracht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen