Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Provincie: 'Heropening IJzeren Rijn nog altijd ver weg'

Geplaatst opdinsdag 16 januari 2018 - 15:17

Gedeputeerde Hubert Mackus denkt dat het opnieuw in gebruik nemen van de IJzeren Rijn nog altijd ver weg is.

De CDA'er reageert op een rapport waaruit blijkt dat de goederenspoorlijn van Antwerpen naar het Ruhrgebied via Weert en Roermond kan worden gereactiveerd via een alternatieve route. Ook de gemeenten langs het tracé zien niets in heropening van de goederenspoorlijn.

Alternatief
Die loopt via Venlo naar Duitsland, dus niet via het historisch tracé door Nationaal Park De Meinweg of parallel aan de Bundesautobahn 52 van Roermond naar Duitsland. Het beoogde tracé via Venlo is met 770 miljoen euro ook het goedkoopste.

Doorbraak
Vlaanderen ziet het rapport als een doorbraak in het al tientallen jaren voortslepende dossier. De Vlaamse overheid gaat dan ook met de regeringen van Nederland en Duitsland om de tafel.

Rendabel
Volgens gedeputeerde Hubert Mackus zal het een groot probleem zijn dat ook de nieuwe variant van de IJzeren Rijn verre van rendabel is. "Elke zes euro aan investering levert weer 1 euro aan inkomsten op. Het gaat ook om maar maximaal 23 treinen per dag", aldus Mackus. Hij noemt het dan ook lastig uit te leggen om daar zoveel geld in te investeren.

250 miljoen
Bovendien zijn de kosten van de aanleg van een spoorbocht bij Venlo richting Duitsland niet meegenomen. "En dat zou ook nog eens over 250 miljoen", zo stelt de gedeputeerde.

Mackus wijst er verder op dat de gevolgen voor de leefbaarheid van de omgeving ook nog niet in kaart zijn gebracht.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen