Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Provincie: 'Heropening IJzeren Rijn nog altijd ver weg'

Geplaatst opdinsdag 16 januari 2018 - 15:17

Gedeputeerde Hubert Mackus denkt dat het opnieuw in gebruik nemen van de IJzeren Rijn nog altijd ver weg is.

De CDA'er reageert op een rapport waaruit blijkt dat de goederenspoorlijn van Antwerpen naar het Ruhrgebied via Weert en Roermond kan worden gereactiveerd via een alternatieve route. Ook de gemeenten langs het tracé zien niets in heropening van de goederenspoorlijn.

Alternatief
Die loopt via Venlo naar Duitsland, dus niet via het historisch tracé door Nationaal Park De Meinweg of parallel aan de Bundesautobahn 52 van Roermond naar Duitsland. Het beoogde tracé via Venlo is met 770 miljoen euro ook het goedkoopste.

Doorbraak
Vlaanderen ziet het rapport als een doorbraak in het al tientallen jaren voortslepende dossier. De Vlaamse overheid gaat dan ook met de regeringen van Nederland en Duitsland om de tafel.

Rendabel
Volgens gedeputeerde Hubert Mackus zal het een groot probleem zijn dat ook de nieuwe variant van de IJzeren Rijn verre van rendabel is. "Elke zes euro aan investering levert weer 1 euro aan inkomsten op. Het gaat ook om maar maximaal 23 treinen per dag", aldus Mackus. Hij noemt het dan ook lastig uit te leggen om daar zoveel geld in te investeren.

250 miljoen
Bovendien zijn de kosten van de aanleg van een spoorbocht bij Venlo richting Duitsland niet meegenomen. "En dat zou ook nog eens over 250 miljoen", zo stelt de gedeputeerde.

Mackus wijst er verder op dat de gevolgen voor de leefbaarheid van de omgeving ook nog niet in kaart zijn gebracht.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen