Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie heeft extra tijd nodig voor Energieakkoord

Geplaatst opvrijdag 12 januari 2018 - 17:13

Het duurt maximaal een jaar langer voordat Limburg voldoet aan de landelijke taakstelling voor windenergie.

Volgens het landelijk Energieakkoord moet er in Limburg in 2020 95,5 megawatt aan windenergie gerealiseerd zijn. Dat komt neer op 30 tot 35 windmolens.

Stoorzender
Maar in een Statencommissie zei SP-gedeputeerde Daan Prevoo dat er 'iets meer tijd nodig is'. Dan gaat het om een periode van drie maanden tot hoogstens een jaar. Volgens de gedeputeerde komt dat doordat Defensie ook een stevige vinger in de pap heeft over de plek van windmolens, want die kunnen een mogelijke stoorzender vormen voor militaire radarinstallaties.

Vertraging
Voor Limburg heeft dat betrekking op de militaire vliegbases in het Belgisch-Limburgse Kleine-Brogel, het Brabantse Volkel en het Duitse Geilenkirchen. Gedeputeerde Prevoo heeft daar in het vorige kabinet al minister Henk Kamp over aangesproken en in het huidige kabinet staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Hij gaat ervan uit dat het probleem wordt opgelost. "Maar het zorgt wel voor enige vertraging", zo zegt Prevoo.

Praktijk
Overigens leiden ook andere bezwaarprocedures van bijvoorbeeld omwonenden tot enig uitstel. Volgens gedeputeerde Prevoo betekent dat in de praktijk dat in 2020 ongeveer 85 megawatt aan windenergie is gerealiseerd, zo'n negentig procent van de afgesproken opgave. Binnen een jaar volgt de rest.

Meer windenergie
De gedeputeerde denkt verder dat de kans groot is dat Limburg op termijn zelfs meer windenergie gaat leveren. "Want er liggen momenteel 20 initiatieven voor 48 windmolens, die samen goed zijn voor 104 megawatt", aldus Prevoo.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen