Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie: 'Geen rol in boerkaverbod in openbaar vervoer'

Geplaatst opmaandag 7 oktober 2019 - 16:38

Het provinciebestuur blijft bij zijn standpunt dat het geen rol heeft bij de handhaving van het boerkaverbod in het openbaar vervoer door provinciaal vervoerder Arriva.

Het voelt er dan ook niks voor om het bedrijf daar op aan te spreken.

Ingrijpen
In schriftelijke vragen drongen VVD en PVV er eerder op aan dat wel te doen. In een door het Limburgs Parlement aangenomen motie werd dat vrijdag nog eens herhaald.

Specifiek
In de motie werd van het provinciebestuur gevraagd om met Arriva te bekijken hoe een vrouw met een boerka toegang tot bus of trein kan worden geweigerd, “specifiek in het openbaar vervoer van de Provincie Limburg”.

Boerkaverbod
Indiener Teun Heldens van de VVD erkent dat het Rijk het bevoegde gezag is om adequate handhaving van het boerkaverbod daadwerkelijk mogelijk te maken. “Maar wij zijn verantwoordelijk voor Limburg. Het gebrek aan handhaving zorgt voor onrust in de samenleving”, zo vindt Heldens.

Hij kreeg steun van PVV, Forum voor Democratie, SP en Lokaal-Limburg. De andere partijen steunden de opstelling van het provinciebestuur.

Taak van politie
Die herhaalde dat handhaving van de wet die gezichtsbedekkende kleding verbiedt in het openbaar vervoer, overheidsgebouwen, de zorg en het onderwijs, een taak is van de politie. En van niemand anders.

Incident Stein
Arriva zou zich ook houden aan de landelijk afgesproken handelswijze van de openbaar vervoersbedrijven om passagiers met een burka niet te weigeren. Toen een chauffeur van Arriva in Stein dat half augustus wel deed, werd hij er door zijn baas op aangesproken. “Wij kunnen vervoerbedrijven niet dwingen”, zo betoogden de tegenstanders van de motie.

Lees ook: Nikabdraagster treft dezelfde chauffeur: 'Belde weer politie'

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen