Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie geeft subsidies voor investeringen voorrang

Geplaatst opwoensdag 22 april 2020 - 14:24

De provincie gaat subsidieverzoeken voor (fysieke) investeringen met voorrang behandelen. Dat wil zeggen dat binnen vier weken een besluit wordt genomen.

Als ook het provinciebestuur nog naar een aanvraag moet kijken, is die termijn uiterlijk zes weken.

Coronapandemie
'Dit is bedoeld om de economie (en banen) zoveel als mogelijk te beschermen tegen de gevolgen van de coronapandemie', zo schrijft het provinciebestuur in zijn vierde brief aan het Limburgse Parlement over provinciale maatregelen tegen de gevolgen van corona.

Investeringen
Het gaat bijvoorbeeld om subsidies voor investeringen in gemeenschapshuizen, Limburgse binnensteden, de restauratie van monumenten of projecten op het gebied van toerisme en de arbeidsmarkt. Zelfs als een aanvraag nog niet helemaal compleet is, gaat het besluitvormingsproces door en wordt er alvast 'ja' gezegd. En dat gebeurt onder 'normale omstandigheden' zelden. Een aanvrager moet dan wel binnen vier weken de ontbrekende informatie verschaffen. De subsidie wordt dan daarna verstrekt.

Noodzaak
In de brief van het provinciebestuur wordt ook de nadruk gelegd op de noodzaak van een snel bestuursakkoord van het Rijk met gemeenten en provincies over de financiële middelen. Zeker na de verlenging van het grootste deel van de lockdown tot 20 mei. "Het gaat erom dat de lagere overheden genoeg financiële armslag behouden. Want provincies en gemeenten worden geconfronteerd met grote kosten en een omvangrijke derving van inkomsten", aldus VVD-gedeputeerde Joost van den Akker.

Inventarisatie
Overigens laat een eerste inventarisatie zien dat de provincie wat betreft inkomsten op deze korte termijn (nog) geen significante financiële nadelen heeft ondervonden van corona. Te denken valt dan aan bijvoorbeeld langlopende leningen, garantstellingen of gronden die in erfpacht zijn uitgegeven. Het provinciebestuur meldt in zijn brief verder dat er een zogeheten Sociaal-economische Taskforce van een beperkt aantal experts komt die de gevolgen van de corona-crisis gaat analyseren en met voorstellen voor de middellange termijn komt.

Banken
Ook hebben de banken Rabo, ING en ABN Amro toegezegd mee te werken aan de opstelling van het eerdere aangekondigde herstelplan 'door expertise, menskracht en financiële instrumenten te delen'. Het provinciebestuur is ook bereid de vrije financiële ruimte binnen het cultuurbudget dit en volgend jaar te gebruiken om de funeste gevolgen van de coronacrisis voor de cultuursector mee te helpen opvangen.

30 miljoen
Minister Ingrid van Engelshoven (D66) trok onlangs 30 miljoen extra uit voor cruciale regionale cultuurinstellingen in alle provincies. Maar stelt daarbij wel als voorwaarde dat ook provincie en gemeenten mee betalen. CDA-gedeputeerde Ger Koopmans is bezig met het opstellen van een lijst van wie daarvoor in aanmerking komt. Hij spreekt daarover met de instellingen zelf maar ook met de acht grootste Limburgse gemeenten.

Cultuur
Cofinanciering van theaters, podia en stedelijke musea vindt het provinciebestuur in ieder geval primair een verantwoordelijkheid van de gemeenten. Het Huis voor de Kunsten gaat een aanpak opstellen voor de amateur sector. Daaronder vallen bijvoorbeeld toneelverenigingen en muziekgezelschappen. Op sociaal gebied gaat de provincie een flyer ontwikkelen met informatie over hulplijnen. Die wordt in ieder geval digitaal verspreid en later mogelijk huis-aan-huis of via regionale bladen.

Huiselijk geweld
De flyer is een reactie op de zorg om bijvoorbeeld toenemend huiselijk geweld en kindermishandeling in deze corona-tijd maar ook op groeiend aantal mensen dat zich eenzaam voelt vanwege allerlei beperkende maatregelen. Verder is er met defensie contact over de mogelijkheid om kennis en kunde die daar aanwezig is op het gebied van rouwverwerking in crisissituaties desgevraagd ter beschikking te stellen aan Limburgse zorg- en hulporganisaties.

Op het terrein van de sport hebben alle provincies gezamenlijk een brief gestuurd aan minister Martin van Rijn om de ondersteuning van de sportsector in de regio’s te waarborgen.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen