Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie geeft fiat aan begroting alle Limburgse gemeenten

Geplaatst opdinsdag 10 december 2019 - 17:11

Provincie geeft groen licht aan alle 31 Limburgse gemeenten om hun begroting uit te voeren. Zonder dat de provincie dat vooraf moet goedkeuren.

Het provinciebestuur heeft dat besloten na de beoordeling van de begrotingen voor volgend jaar. Daarbij is geconstateerd dat met bezuinigingen, het doorlichten van budgetten en het verhogen van de lasten voor de burger de begroting in evenwicht is gehouden.

Sittard-Geleen
Alle Limburgse gemeenten krijgen daarom te maken met de lichtste vorm van toezicht van de provincie, het zogeheten repressieve toezicht. Dat geldt ook voor Sittard-Geleen. Die gemeente kreeg vorig jaar een zwaardere vorm van toezicht opgelegd omdat de begroting niet aan de gestelde normen voldeed en er miljoenentekorten waren. Maar inmiddels is de begroting sluitend gemaakt, ook voor de komende jaren. Daartoe is onder meer veertien miljoen euro bezuinigd.

Zorgen
Het provinciebestuur blijft zich wel grote zorgen maken over de kosten voor gemeenten voor het sociale domein. Daaronder vallen de zorgtaken op het gebied van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de jeugdzorg. Sinds 2015 zijn gemeenten daarvoor verantwoordelijk. "Maar door de toenemende vraag lopen de lasten op, terwijl de bijdrage van het Rijk niet mee stijgt", aldus het provinciebestuur.

Grote gemeenten
Het stelt verder dat alle gemeenten nog steeds kunnen worden verrast door de ontwikkeling van die lasten. Al doet het probleem zich het vaakst en het sterkst voor bij de grote gemeenten. "Dit jaar heeft vooral Maastricht hier last van. Heerlen, Sittard-Geleen en Venlo hebben eerder grote financiële problemen gehad", zo constateert het provinciebestuur.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen