Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie geeft fiat aan begroting alle Limburgse gemeenten

Geplaatst opdinsdag 10 december 2019 - 17:11

Provincie geeft groen licht aan alle 31 Limburgse gemeenten om hun begroting uit te voeren. Zonder dat de provincie dat vooraf moet goedkeuren.

Het provinciebestuur heeft dat besloten na de beoordeling van de begrotingen voor volgend jaar. Daarbij is geconstateerd dat met bezuinigingen, het doorlichten van budgetten en het verhogen van de lasten voor de burger de begroting in evenwicht is gehouden.

Sittard-Geleen
Alle Limburgse gemeenten krijgen daarom te maken met de lichtste vorm van toezicht van de provincie, het zogeheten repressieve toezicht. Dat geldt ook voor Sittard-Geleen. Die gemeente kreeg vorig jaar een zwaardere vorm van toezicht opgelegd omdat de begroting niet aan de gestelde normen voldeed en er miljoenentekorten waren. Maar inmiddels is de begroting sluitend gemaakt, ook voor de komende jaren. Daartoe is onder meer veertien miljoen euro bezuinigd.

Zorgen
Het provinciebestuur blijft zich wel grote zorgen maken over de kosten voor gemeenten voor het sociale domein. Daaronder vallen de zorgtaken op het gebied van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de jeugdzorg. Sinds 2015 zijn gemeenten daarvoor verantwoordelijk. "Maar door de toenemende vraag lopen de lasten op, terwijl de bijdrage van het Rijk niet mee stijgt", aldus het provinciebestuur.

Grote gemeenten
Het stelt verder dat alle gemeenten nog steeds kunnen worden verrast door de ontwikkeling van die lasten. Al doet het probleem zich het vaakst en het sterkst voor bij de grote gemeenten. "Dit jaar heeft vooral Maastricht hier last van. Heerlen, Sittard-Geleen en Venlo hebben eerder grote financiële problemen gehad", zo constateert het provinciebestuur.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen