Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie gaat Limburgse wasberen vangen en afschieten

Geplaatst opdinsdag 26 maart 2019 - 21:33

De provincie gaat definitief over op het vangen en afschieten van wasberen. Daarmee volgt zij het advies van de faunabeheer-eenheid Limburg.

In Limburg gaat het naar schatting om zeker 50 tot 100 wasberen. In oktober vorig jaar maakte CDA-gedeputeerde Hubert Mackus al bekend dat vangen en afschieten van wasberen eraan zat te komen.

Groeiend aantal
In een brief aan het Limburgs Parlement schrijft
Mackus nu dat er sprake is van een snel groeiend aantal wasberen. Om te voorkomen dat zij zich definitief vestigen in Limburg zouden daarom drastische maatregelen nodig zijn.

Lees ook: Provincie : veel meer wasberen in Limburg dan gedacht

Vangen
Het vangen en daarna opvangen van wasberen is geen goed alternatief, onder meer vanwege onvoldoende capaciteit bij de opvangcentra en de kosten van de opvang, aldus de gedeputeerde.
Wel kan dat in de loop van de tijd veranderen.

Risico
Mackus wijst in zijn brief nogmaals op het risico dat wasberen vormen voor de gezondheid van de mens omdat de meesten een overdraagbare parasiet bij zich dragen.
Ook zorgen ze voor landbouwschade, bijvoorbeeld aan stallen, fruitboomgaarden en andere gewassen.

Verder is er sprake van schade in stedelijke gebieden, onder andere in tuinen, aan vuilnisbakken, fruitbomen en daken van huizen, zo meldt Mackus.

Europese regelgeving
De gedeputeerde beroept zich voor zijn beleid ook op Europese regelgeving. Die zou bepalen dat soorten die zich nog niet ergens hebben gevestigd, bestreden moeten worden.

Hotspots
Eind 2017 was de eerste melding in Limburg van een wasbeer met jongen in de omgeving van Merkelbeek.
Momenteel zijn er twee hotspots : in Maastricht en omgeving en in de driehoek Sittard/Geleen-Schinveld-Nuth. Het gaat dan steeds om eenlingen.

Samenwerking
De gedeputeerde erkent in zijn brief wel dat het risico bestaat dat op de langere termijn uitroeiing in Nederland niet meer reëel is, door de aanhoudende instroom van wasberen uit met name Duitsland.
Vandaar daar ook gekeken gaat worden naar grensoverschrijdende samenwerking bij de bestrijding van de wasbeer, stelt Mackus.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen