Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie gaat Limburgse wasberen vangen en afschieten

Geplaatst opdinsdag 26 maart 2019 - 21:33

De provincie gaat definitief over op het vangen en afschieten van wasberen. Daarmee volgt zij het advies van de faunabeheer-eenheid Limburg.

In Limburg gaat het naar schatting om zeker 50 tot 100 wasberen. In oktober vorig jaar maakte CDA-gedeputeerde Hubert Mackus al bekend dat vangen en afschieten van wasberen eraan zat te komen.

Groeiend aantal
In een brief aan het Limburgs Parlement schrijft
Mackus nu dat er sprake is van een snel groeiend aantal wasberen. Om te voorkomen dat zij zich definitief vestigen in Limburg zouden daarom drastische maatregelen nodig zijn.

Lees ook: Provincie : veel meer wasberen in Limburg dan gedacht

Vangen
Het vangen en daarna opvangen van wasberen is geen goed alternatief, onder meer vanwege onvoldoende capaciteit bij de opvangcentra en de kosten van de opvang, aldus de gedeputeerde.
Wel kan dat in de loop van de tijd veranderen.

Risico
Mackus wijst in zijn brief nogmaals op het risico dat wasberen vormen voor de gezondheid van de mens omdat de meesten een overdraagbare parasiet bij zich dragen.
Ook zorgen ze voor landbouwschade, bijvoorbeeld aan stallen, fruitboomgaarden en andere gewassen.

Verder is er sprake van schade in stedelijke gebieden, onder andere in tuinen, aan vuilnisbakken, fruitbomen en daken van huizen, zo meldt Mackus.

Europese regelgeving
De gedeputeerde beroept zich voor zijn beleid ook op Europese regelgeving. Die zou bepalen dat soorten die zich nog niet ergens hebben gevestigd, bestreden moeten worden.

Hotspots
Eind 2017 was de eerste melding in Limburg van een wasbeer met jongen in de omgeving van Merkelbeek.
Momenteel zijn er twee hotspots : in Maastricht en omgeving en in de driehoek Sittard/Geleen-Schinveld-Nuth. Het gaat dan steeds om eenlingen.

Samenwerking
De gedeputeerde erkent in zijn brief wel dat het risico bestaat dat op de langere termijn uitroeiing in Nederland niet meer reƫel is, door de aanhoudende instroom van wasberen uit met name Duitsland.
Vandaar daar ook gekeken gaat worden naar grensoverschrijdende samenwerking bij de bestrijding van de wasbeer, stelt Mackus.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen