Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie gaat belang van arbeidsmigranten in beeld brengen

Geplaatst opdonderdag 17 januari 2019 - 14:12

De provincie Limburg gaat onderzoek doen naar de noodzaak en huisvesting van arbeidsmigranten.

In het onderzoek wordt gekeken naar heel Limburg.

Onmisbaar
De provincie constateert dat de vraag naar buitenlandse werknemers een paar jaar geleden vooral in Noord-Limburg groot was. Nu neemt ook de vraag in Midden- en Zuid-Limburg snel toe. Daarom is het volgens de provincie van belang om zo snel mogelijk een beeld te krijgen van de toekomstige vraag. "In sectoren als logistiek en landbouw zijn de arbeidsmigranten al onmisbaar", zegt gedeputeerde Hans Teunissen van Ruimtelijke Ordening en Wonen. "Maar ook in bijvoorbeeld de zorg, bouw en toerisme neemt de vraag toe. Daar moeten we op inspelen."

Personeelstekort
Volgens schattingen van de uitzendbranche zijn op dit moment zo'n 60.000 arbeiders uit het buitenland in Limburg werkzaam. Dat aantal zal de komende jaren fors gaan stijgen. Uit een onderzoek in Noord-Limburg van het onderzoeksbureau E'til blijkt dat in 2022 tussen de 1400 en 4800 arbeidsmigranten extra nodig zijn om het personeelstekort op te vangen. En dat is alleen al de toename in het noorden van onze provincie. Daarom moet nu zo'n onderzoek ook provinciebreed gehouden worden.

Nijpender
In het onderzoek werkt de provincie samen met de gemeenten en belangenvereniging Ondernemend Limburg. "Het personeelstekort wordt steeds nijpender. Dat merken ook de ondernemers", stelt voorzitter Monique Princen van Ondernemend Limburg. "We worden alleen maar meer afhankelijk van buitenlandse werknemers. Die moeten we goed ontvangen."

Beddentekort
Daar schort het nu nog aan. Zo is er een groot tekort aan slaapplaatsen. Uitzendbureaus schatten dat er op dit moment een tekort van zo’n 27.500 bedden in Limburg is. Dat zal oplopen tot 70.000 in 2025 als er zo'n 100.000 arbeidsmigranten nodig zijn om de economie draaiende te houden. "Als we de huisvesting niet goed regelen, is de kans groot dat de arbeidsmigranten Limburg links laten liggen. Die gaan dan bijvoorbeeld naar Duitsland en dan hebben we een groot probleem", stelt Teunissen.

Lees ook: 'Snel gesprek Otto en omwonenden over Polenhotel'

Draagvlak
Daarom moet er de komende jaren veel grootschalige huisvesting in de provincie worden gerealiseerd, locaties waar honderden buitenlandse werknemers voor een paar maanden kunnen verblijven. Daarvoor zijn bij gemeenten al verschillende plannen ingediend. Maar omwonenden zien dat vaak niet zitten en verzetten zich hiertegen. Het onderzoek moet het belang van de arbeidsmigranten duidelijk maken, en begrip kweken. "We moeten draagvlak creëren. Duidelijk maken hoe belangrijk ze zijn", zegt Princen.

De provincie gaat ook een coördinator aanstellen. Die gaat het onderzoek leiden. Ook moet hij zorgen dat de huisvesting voor arbeidsmigranten in Limburg verbetert.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen