Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie gaat belang van arbeidsmigranten in beeld brengen

Geplaatst opdonderdag 17 januari 2019 - 14:12

De provincie Limburg gaat onderzoek doen naar de noodzaak en huisvesting van arbeidsmigranten.

In het onderzoek wordt gekeken naar heel Limburg.

Onmisbaar
De provincie constateert dat de vraag naar buitenlandse werknemers een paar jaar geleden vooral in Noord-Limburg groot was. Nu neemt ook de vraag in Midden- en Zuid-Limburg snel toe. Daarom is het volgens de provincie van belang om zo snel mogelijk een beeld te krijgen van de toekomstige vraag. "In sectoren als logistiek en landbouw zijn de arbeidsmigranten al onmisbaar", zegt gedeputeerde Hans Teunissen van Ruimtelijke Ordening en Wonen. "Maar ook in bijvoorbeeld de zorg, bouw en toerisme neemt de vraag toe. Daar moeten we op inspelen."

Personeelstekort
Volgens schattingen van de uitzendbranche zijn op dit moment zo'n 60.000 arbeiders uit het buitenland in Limburg werkzaam. Dat aantal zal de komende jaren fors gaan stijgen. Uit een onderzoek in Noord-Limburg van het onderzoeksbureau E'til blijkt dat in 2022 tussen de 1400 en 4800 arbeidsmigranten extra nodig zijn om het personeelstekort op te vangen. En dat is alleen al de toename in het noorden van onze provincie. Daarom moet nu zo'n onderzoek ook provinciebreed gehouden worden.

Nijpender
In het onderzoek werkt de provincie samen met de gemeenten en belangenvereniging Ondernemend Limburg. "Het personeelstekort wordt steeds nijpender. Dat merken ook de ondernemers", stelt voorzitter Monique Princen van Ondernemend Limburg. "We worden alleen maar meer afhankelijk van buitenlandse werknemers. Die moeten we goed ontvangen."

Beddentekort
Daar schort het nu nog aan. Zo is er een groot tekort aan slaapplaatsen. Uitzendbureaus schatten dat er op dit moment een tekort van zo’n 27.500 bedden in Limburg is. Dat zal oplopen tot 70.000 in 2025 als er zo'n 100.000 arbeidsmigranten nodig zijn om de economie draaiende te houden. "Als we de huisvesting niet goed regelen, is de kans groot dat de arbeidsmigranten Limburg links laten liggen. Die gaan dan bijvoorbeeld naar Duitsland en dan hebben we een groot probleem", stelt Teunissen.

Lees ook: 'Snel gesprek Otto en omwonenden over Polenhotel'

Draagvlak
Daarom moet er de komende jaren veel grootschalige huisvesting in de provincie worden gerealiseerd, locaties waar honderden buitenlandse werknemers voor een paar maanden kunnen verblijven. Daarvoor zijn bij gemeenten al verschillende plannen ingediend. Maar omwonenden zien dat vaak niet zitten en verzetten zich hiertegen. Het onderzoek moet het belang van de arbeidsmigranten duidelijk maken, en begrip kweken. "We moeten draagvlak creëren. Duidelijk maken hoe belangrijk ze zijn", zegt Princen.

De provincie gaat ook een coördinator aanstellen. Die gaat het onderzoek leiden. Ook moet hij zorgen dat de huisvesting voor arbeidsmigranten in Limburg verbetert.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen