Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie erkent: forse achterstand bij subsidie Euregio

Geplaatst opdinsdag 14 september 2021 - 20:05

De provincie erkent schriftelijk dat er inderdaad sprake is van een forse achterstand bij de verdeling van subsidies voor projecten in de Euregio Maas-Rijn (EMR).

NRC berichtte dinsdag over jarenlange achterstand die zou zijn opgelopen door een administratieve chaos en mismanagement bij de provincie Limburg. Pas 39 van de beschikbare 96 miljoen is besteed voor de periode 2014-2020.

Slechte communicatie
Ook zou er sprake zijn van slechte communicatie tussen de aanvragers van de subsidie en het uitvoeringsbureau, wat tot onvrede en irritatie leidt. Directeur bedrijfsvoering Tom Schulpen stelt in een brief aan het Comité van Toezicht van de Euregio Maas-Rijn dat er inderdaad slechts veertig procent van de beschikbare 96 miljoen is gedeclareerd bij de Europese Commissie.

Tegelijkertijd is er wel voor het volledige bedrag subsidie toegekend aan projecten.

Voldoende tijd
Tot en met december 2023 kunnen declaraties worden ingediend door de uitvoerende partijen bij het uitvoeringsbureau. “Dit geeft voldoende tijd om tot volledige uitvoering van het EMR-programma te komen”, staat in de brief van Schulpen, die ook naar het Limburgs Parlement is gestuurd.

Lees ook: 'Chaos bij provincie: helft EU-subsidies niet uitgekeerd'

Schulpen bevestigt klachten door indieners van projecten over de bureaucratie binnen het programma. "Naar aanleiding daarvan is een aanmerkelijk aantal vereenvoudigingen en verbeteringen doorgevoerd", aldus Schulpen.

Belangenverstrengeling
NRC stipte mogelijke belangenverstrengeling aan door de coördinator van het uitvoeringsbureau, Mark Vos, die tevens burgemeester van de Belgisch-Limburgse grensgemeente Riemst is. Volgens Schulpen heeft Vos geen invloed op de selectie van projecten en is ook de keuze van een communicatiebureau volgens de regels en aan de hand van objectieve criteria verlopen. Het bureau werkt al jaren voor de gemeente Riemst en voor de partij van Vos.

De Euregio Maas-Rijn is een samenwerkingsverband van Nederlands- en Belgisch Limburg, de provincie Luik, de regio Aken en de Duitstalige Oostkantons in België.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen