Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie en gemeenten kregen 4 miljard aan Essent-geld

Geplaatst opzondag 6 september 2015 - 17:35

Limburgse gemeenten en de provincie Limburg hebben de afgelopen decennia het astronomische bedrag van ruim 4 miljard euro verdiend aan de veranderingen op de energiemarkt.

Dat blijkt uit berekeningen die L1, samen met De Limburger/Limburgs Dagblad en de Onderzoeksredactie, een platform van onderzoeksjournalisten, heeft uitgevoerd.

Berekeningen
De berekeningen die zijn gemaakt gaan verder dan alleen de inkomsten die de gemeenten en de provincie hadden in 2009 toen Essent is verkocht aan de Duitse energiereus RWE. Ook de inkomsten uit de jaren daarvoor en daarna, die toe te schrijven zijn aan het feit dat de overheden ooit energiebedrijven hadden, zijn meegeteld. Het gaat dan ook om winstuitkeringen uit het verleden en rendementen die nu nog worden behaald op de verkoopopbrengsten.

De provincie heeft in totaal zo'n 2,5 miljard euro verdiend. De 33 gemeenten in Limburg komen samen uit op een bedrag van 1,6 miljard

Onderbanken
De gemeente Maastricht heeft door de jaren heen als gemeente het meeste geld op haar rekening bijgeschreven. Zo'n 256 miljoen euro. Dat is meer dan 2100 euro per inwoner. Maar de gemeente Onderbanken deed relatief gezien de beste zaken als je de inkomsten relateert aan het aantal inwoners. Per inwoner leverde dat de gemeente ruim 5000 euro op per hoofd van de bevolking. Daarmee is Onderbanken koploper in Nederland. De gemeente Maasgouw volgt op gepaste afstand met 3443 euro per inwoner.

Bekijk hier per gemeente de bedragen per inwoner.

Bekijk op de kaart het totale bedrag per gemeente.

40 miljard euro
Landelijk gezien hebben gemeenten en provincies bijna 36 miljard euro verdiend aan de veranderingen op de energiemarkt. De overheden gebruiken de energiegelden globaal op drie manieren. De gelden worden belegd met als doel winst te maken. Ook gebruiken ze het voor grote investeringen of vullen er gaten mee in de begroting.

Op de website van De Limburger/Limburgs Dagblad is een achtergrondartikel te vinden over dit onderwerp. L1 zendt maandag op radio en tv een reportage uit over Onderbanken, die relatief gezien het meeste heeft verdiend.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Overschot in 2014: Onderbanken trakteert
Energie Energy Meter Stroom
Baanbrekend energieplan voor Parkstad
Fouten bij zonnepanelenproject: grootscheepse controle
'Groningen kan leren van sluiting Limburgse mijnen'
Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen