Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie en gemeenten kregen 4 miljard aan Essent-geld

Geplaatst opzondag 6 september 2015 - 17:35

Limburgse gemeenten en de provincie Limburg hebben de afgelopen decennia het astronomische bedrag van ruim 4 miljard euro verdiend aan de veranderingen op de energiemarkt.

Dat blijkt uit berekeningen die L1, samen met De Limburger/Limburgs Dagblad en de Onderzoeksredactie, een platform van onderzoeksjournalisten, heeft uitgevoerd.

Berekeningen
De berekeningen die zijn gemaakt gaan verder dan alleen de inkomsten die de gemeenten en de provincie hadden in 2009 toen Essent is verkocht aan de Duitse energiereus RWE. Ook de inkomsten uit de jaren daarvoor en daarna, die toe te schrijven zijn aan het feit dat de overheden ooit energiebedrijven hadden, zijn meegeteld. Het gaat dan ook om winstuitkeringen uit het verleden en rendementen die nu nog worden behaald op de verkoopopbrengsten.

De provincie heeft in totaal zo'n 2,5 miljard euro verdiend. De 33 gemeenten in Limburg komen samen uit op een bedrag van 1,6 miljard

Onderbanken
De gemeente Maastricht heeft door de jaren heen als gemeente het meeste geld op haar rekening bijgeschreven. Zo'n 256 miljoen euro. Dat is meer dan 2100 euro per inwoner. Maar de gemeente Onderbanken deed relatief gezien de beste zaken als je de inkomsten relateert aan het aantal inwoners. Per inwoner leverde dat de gemeente ruim 5000 euro op per hoofd van de bevolking. Daarmee is Onderbanken koploper in Nederland. De gemeente Maasgouw volgt op gepaste afstand met 3443 euro per inwoner.

Bekijk hier per gemeente de bedragen per inwoner.

Bekijk op de kaart het totale bedrag per gemeente.

40 miljard euro
Landelijk gezien hebben gemeenten en provincies bijna 36 miljard euro verdiend aan de veranderingen op de energiemarkt. De overheden gebruiken de energiegelden globaal op drie manieren. De gelden worden belegd met als doel winst te maken. Ook gebruiken ze het voor grote investeringen of vullen er gaten mee in de begroting.

Op de website van De Limburger/Limburgs Dagblad is een achtergrondartikel te vinden over dit onderwerp. L1 zendt maandag op radio en tv een reportage uit over Onderbanken, die relatief gezien het meeste heeft verdiend.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Overschot in 2014: Onderbanken trakteert
Energie Energy Meter Stroom
Baanbrekend energieplan voor Parkstad
Fouten bij zonnepanelenproject: grootscheepse controle
'Groningen kan leren van sluiting Limburgse mijnen'
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen