Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie dringt ammoniakuitstoot verder terug

Geplaatst opmaandag 5 januari 2015 - 6:47

De provincie wil dat de ammoniakuitstoot bij veehouderijen verder omlaag gaat. Dat moet gebeuren door meer handhaving op het gebruik van luchtwassers en subsidie voor ammoniakbeperkende maatregelen.

Door die gecombineerde aanpak verwacht de provincie dat de ammoniakproblematiek in de buurt van kwetsbare natuurgebieden verder wordt terug gedrongen. Tegelijkertijd ontstaan er voor agrarische bedrijven in de buurt van die natuurgebieden weer ontwikkelingskansen.

Natura-2000
Tal van bedrijven in de buurt van die zogeheten Natura-2000-gebieden zitten nu vaak door regelgeving al jaren op slot. Een verdere terugdringing van de ammoniakuitstoot zou weer wat soelaas kunnen bieden. "Dan snijdt het mes aan meerdere kanten. De natuur profiteert ervan, de bewoners, maar ook agrarische ondernemers", licht CDA-gedeputeerde Patrick van der Broeck toe. De provincie en de agrarische belangenbehartiger LLTB hebben inmiddels een verordening opgesteld over het verminderen van de ammoniakuitstoot.

Luchtwasser
Limburg telt rond de vierhonderd veehouderijen met een luchtwasser. Deze apparaten kunnen, als ze goed functioneren, een aanzienlijk deel van de ammoniak, het fijnstof en de stank uit de stallucht halen. De ammoniakuitstoot is dankzij luchtwassers in de de aflopen jaren al flink gedaald. Maar bijvoorbeeld doordat de luchtwassers niet worden onderhouden, wordt het rendement niet altijd behaald. Die ervaring hebben tenminste gemeenten die eerder controles uitvoerden.

Oneerlijke concurrentie
Met de handhaving en voorlichting wil de provincie ook voorkomen dat bedrijven die de zaken wel goed op orde hebben oneerlijke concurrentie krijgen van ondernemers die het minder nauw nemen met de regels. Van der Broeck vindt overigens dat Limburgse veehouders over het algemeen serieus bezig zijn met hun luchtwassers.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

'Varkenstoilet als middel tegen meststank'
Leudal wordt strenger tegen stank
Limburgs natuurvlees niet aan te slepen
Vogelgriep Deurne breidt zich niet uit
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen