Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie dreigt met boete voor Sibelco

Geplaatst opdinsdag 28 april 2015 - 7:17

Als de Belgische ontgronder Sibelco gebieden in Heksenberg niet volgens afspraak overdraagt, volgt een boete.

Dat schrijven Gedeputeerde Staten (GS) in een reactie op verwijten van de gemeente Heerlen.

Teleurgesteld
Het Heerlense stadsbestuur had de provincie gemeld dat het teleurgesteld was over de intentieovereenkomst met Sibelco over verlenging van de concessie bij de groeve in Heksenberg. Volgens wethouder Nico Aarts (OPH, Ruimtelijke Ordening) was dat voortijdig, omdat er nog geen breed gedragen plan ligt en belangrijke vragen nog niet zijn beantwoord.

Onvrede
Bewoners en stichtingen voor behoud van de mijnsteenberg en de Brunssumerheide hadden zich in een eerder stadium teruggetrokken, uit onvrede over de manier waarop de provincie en Sibelco aansturen op verlenging en het goeddeels afgraven van de steenberg.

Boete
Het Belgische bedrijf mag volgens de overeenkomst afgraven tot 2035. Sibelco verplicht zich om tussentijds gebieden over te dragen, die op zijn kosten geschikt worden gemaakt voor recreatie en natuur. GS schrijven de gemeente dat deze overdracht gekoppeld is aan harde termijnen. "Bij niet nakomen treedt een garantiestelling of zo men wil een boeteclausule in werking. Welke zal worden vastgelegd in de uitvoeringsovereenkomst. Hiermee is aan een belangrijke eis van de gemeente voldaan.”

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Provincie komt critici tegemoet met nieuw plan Sibelcogroeve
Provincie wacht met beslissing Sibelco-groeve
Gemeente Heerlen moet 11 miljoen euro bezuinigen in 2015
Veel weerstand tegen Sibelco in Heerlen
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen