Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie deelt zorgen PVV over salafisme in Limburg

Geplaatst opdonderdag 10 oktober 2019 - 14:56

Het provinciebestuur deelt de zorgen van de PVV over salafistische moskee- en weekendscholen. Tegelijkertijd stelt het bestuur dat het lastig is actie te ondernemen, omdat het geen bevoegdheden heeft op dit gebied.

De PVV in het Limburgs Parlement had in schriftelijke vragen erop aangedrongen om te onderzoeken wat op provinciaal niveau kan worden gedaan tegen dergelijke scholen, zoals die van de Stichting As-Sunnah in Maastricht.

Afkeren
De partij reageerde op een onderzoek onder 50 scholen van het televisieprogramma Nieuwsuur en de krant NRC. Volgens het onderzoek krijgen kinderen geleerd dat ze zich moeten afkeren van de Nederlandse maatschappij en de democratische rechtsstaat. Ook zou geweld tegen bijvoorbeeld ongelovigen en aanhangers van andere godsdiensten geoorloofd zijn.

Beschermen
Het provinciebestuur is van mening dat 'dit niet past binnen Limburg als open, inclusieve en participatieve samenleving'. Ook wil het bestuur de beginselen van onze rechtsstaat en mensenrechten beschermen en ondermijning hiervan niet toe te staan.

Geen zicht
Toch kan het provinciebestuur zelf weinig ondernemen, omdat het niet over dit onderwerp gaat. Daarom heeft het ook geen zicht op de precieze situatie in Limburg. Wel meldt het provinciebestuur contact te houden met Limburgse gemeenten 'waar onrust leeft omtrent islamitisch (weekend)onderwijs'.

Gesprek met minister
De PVV had het provinciebestuur ook gevraagd om met minister Arie Slob (ChristenUnie) de kwestie te bespreken. Het provinciebestuur wil echter eerst de antwoorden op vragen over het onderwerp uit de Tweede Kamer afwachten om vervolgens 'te bepalen welk overleg gewenst is'.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen