Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie controleert onderzoek naar fraude Heemels

Geplaatst opwoensdag 2 maart 2016 - 22:29

De provincie gaat zelf de uitkomsten controleren van het onderzoek dat een externe accountant doet naar de omvang van de fraude van voormalig PVV-fractievoorzitter Michael Heemels.

Gouverneur Theo Bovens heeft daarvoor opdracht gegeven, blijkt uit een mededeling van de provincie.

Onafhankelijke
De interne controller van de provincie voert de controle uit. 'Om de schijn van partijdigheid te vermijden' wordt hij bijgestaan door een onafhankelijke derde. Eventueel kan vervolgens nog een extra opdracht aan de accountant worden verstrekt. Verder wil de gouverneur van de landsadvocaat weten wat de positie van het Limburgs Parlement en de provincie is in deze kwestie.

Verslaving
Ex-PVV voorman Michael Heemels fraudeerde jarenlang met fractiegeld om zijn drank- en drugsverslaving te bekostigen. Op verzoek van de PVV-fractie doet een externe accountant onderzoek naar de precieze omvang van de fraude. Ook heeft de PVV aangifte tegen Heemels gedaan bij de politie.

Uit de mededeling van de provincie blijkt verder dat gouverneur Bovens heeft overlegd met de korpschef van de politie Limburg en de Hoofdofficier van Justitie over een mogelijke rol van de provincie bij de aangifte. Daarbij gaat het om de vraag of het meerwaarde heeft om zelfstandig ook aangifte te doen, of zich aan te sluiten bij de gedane aangifte. Een besluit daarover is nog niet genomen.

Vergadering
Op vrijdag 25 maart wordt een extra vergadering gehouden van het presidium, de gezamenlijke fractievoorzitters. De verwachting is dat dan de uitkomst van het onderzoek van de externe accountant bekend is. Tijdens de vergadering gaat het over de vraag hoe de onrechtmatig bestede fractiegelden worden teruggevorderd en hoe een eventuele terugbetalingsregeling van de PVV-fractie eruit ziet.

Slachtoffer
Waarnemend fractievoorzitter Robert Housmans heeft eerder al aangegeven dat de PVV het fraudebedrag wil terugbetalen, ondanks het feit dat de fractie zich zelf slachtoffer voelt van de handelswijze van Heemels.
Afgelopen vrijdag hebben de gouverneur, Housmans, presidium-voorzitter Geert Frische en statengriffier Janneke Braam uitvoerig overleg gehad over de kwestie.

Voor de presidium-vergadering van de 25e gebeurt dat nog een keer.

Lees alle eerdere berichten over de affaire Heemels.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?
Dat regelen we voor je. Klik hier.
Actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang gratis de digitale krant!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

PVV-statenlid Housmans wil terug in coalitie
PVV logo
PVV vermoedt: Heemels verduisterde ruim 20.000 euro
PVV wil onderzoek naar lekken
Stadspartij Sittard-Geleen levert twee namen voor PVV
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen