Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie blij met afspraken beveiliging tegen hoogwater

Geplaatst opmaandag 25 november 2019 - 6:20

Het provinciebestuur is tevreden met het besluit van VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen om Well, Arcen en Baarlo/Hout-Blerick beter te beschermen tegen hoog water van de Maas.

"We kunnen aan de slag en samen bouwen aan meer waterveiligheid", aldus gedeputeerde Carla Brugman. "Ik ben blij dat we goede afspraken hebben kunnen maken met het Rijk, de regio en het Waterschap Limburg."

Even hoog
CDA-gedeputeerde Hubert Mackus noemt het ook belangrijk dat bij de uitwerking van de plannen kritisch bekeken wordt of dijken overal even hoog moeten worden. Uitgegaan wordt van anderhalf tot twee meter hogere dijken dan de huidige nooddijken uit het midden van de jaren '90. "Maar op sommige plekken zijn omwonenden geschrokken en vragen ze zich af of het allemaal zo rigoureus moet. Daarom gaan we daar nog eens heel precies naar kijken. Niet alleen voor het uitzicht maar ook om te voorkomen dat we onnodig geld uitgeven", zo zegt Mackus.

Inbreng
Minister Van Nieuwenhuizen heeft bij haar besluit ook de inbreng van omwonenden en hun alternatieven meegenomen. Tijdens een werkbezoek aan het gebied begin juli constateerde ze al dat de situatie 'overal net iets anders is' en dat er maatwerk nodig is. Zo wordt brouwerij Hertog Jan in Arcen in tegenstelling tot eerdere concept-plannen nu wel beschermd. Dat gebeurt door middel van een dijkring. "Hertog Jan kan veilig bier blijven brouwen. Het probleem is op een goede manier opgelost", constateert gedeputeerde Mackus dan ook.

Bier brouwen
In totaal trekken de diverse overheidsinstanties bijna 100 miljoen euro uit voor de waterbeveiligingsplannen. Het Rijk betaalt daarvan met ruim 55 miljoen euro het merendeel. De provincie is goed voor 7 miljoen euro. Daarvan gaat 4 miljoen naar de maatregelen bij Well, twee miljoen naar die bij Arcen en één miljoen naar de aanpak bij Baarlo/Hout-Blerick. Ook het Waterschap Limburg doet een forse duit in het zakje.

Compliment
Dagelijks bestuurslid Jos Teeuwen vindt dat de minister een compliment verdient omdat ze daadkracht heeft getoond na jarenlange onduidelijkheid. "We zijn er nog niet, maar dit is een belangrijke stap naar een betere bescherming tegen hoog water van de Maas", zo stelt Teeuwen.

Over vijf jaar moeten de maatregelen klaar zijn. De komende periode vinden er in de betrokken dorpen langs de Maas informatie-bijeenkomsten en informatie-spreekuren plaats.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen