Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie bewandelt diplomatieke weg sluiting Tihange

Geplaatst opvrijdag 25 november 2016 - 17:14

Het provinciebestuur ziet geen aanleiding om nieuwe activiteiten te ontplooien in het dossier rond de kerncentrale in het Waalse Tihange, zo'n 30 kilometer van Maastricht.

In antwoord op vragen van GroenLinks schrijft gouverneur Theo Bovens dat de huidige diplomatieke weg bewandeld blijft worden. Daarbij wordt bij betrokken overheden en instanties aangedrongen op sluiting van Tihange.

Alarmerend rapport
GroenLinks had vragen gesteld naar aanleiding van een alarmerend rapport over de gevolgen van een heuse uitval van de centrale.
Ook leverde de Belgische toezichthouder FANC felle kritiek op de exploitant van Tihange, Electrabel.

Veiligheid
FANC heeft grote zorgen over de veiligheidscultuur en de omgang met veiligheidsrapporten. Maar gouverneur Bovens stelt dat de opstelling van FANC juist bewijst dat er heel veel aandacht is voor de veiligheid en er ook maatregelen worden genomen. "We moeten op de besluiten van de Belgische verantwoordelijke autoriteiten kunnen vertrouwen", aldus de gouverneur.

Sluiting
In een
statencommissie spraken de meeste partijen zich nog eens uit voor sluiting van Tihange. GroenLinks pleitte er voor om aan te sluiten bij juridische stappen van andere overheden en steden in de Euregio om sluiting van Tihange af te dwingen.

Clauscentrale
50plus kwam met het idee om de Clauscentrale in Maasbracht weer in gebruik te nemen om België te voorzien van stroom. Dat verkleint hun afhankelijkheid van kernenergie, zei fractievoorzitter Henk van der Linden.

Ophef
Als enige partij vond de PVV alle ophef over
Tihange overdreven. Volgens fractievoorzitter Robert Housmans wordt mensen een complex aangepraat over scheuren in een reactor die er niet zijn. "De incidenten met radio-actieve straling in ziekenhuizen en meetlaboratoria zijn vele malen groter dan in Tihange. Moeten we die dan ook allemaal sluiten", zo stelde Housmans.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

CDA-kamerlid Van Helvert woest op nucleaire waakhond
GroenLinks niet gerustgesteld door 'vertrouwen' Bovens
Motie: ‘Nederlandse inspectie bij incident Tihange’
GroenLinks wil opheldering over kerncentrale Tihange
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen