Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie betaalt vervolgonderzoek naar afwijkingen baby's

Geplaatst opmaandag 18 februari 2019 - 16:56

De provincie gaat het vervolgonderzoek betalen naar de oorzaak van het feit dat in Parkstad en Noord-Limburg meer baby’s worden geboren met een afwijking en/of geestelijke beperking dan in de rest van het land.

Het onderzoek kost naar schatting 250.000 euro.

Lees ook: PvdA: Meer onderzoek naar baby's met afwijking

Specifiek Limburgs
Eerder is geprobeerd het onderzoek door derden te laten financieren, onder meer door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Maar die wees de subsidie-aanvraag af omdat het om een specifiek Limburgs probleem ging en het niet paste binnen hun gezondheidsonderzoeken, aldus fractievoorzitter Pascale Plusquin van de Partij voor de Dieren (PvdD).

Zelf betalen
Plusquin nam daarop het initiatief om het onderzoek dan maar door de provincie zelf te laten betalen. Haar motie daarover werd door het Limburgs Parlement unaniem gesteund. Plusquin noemt uitstel van het vervolgonderzoek onwenselijk omdat niets belangrijker is voor een kind dan een gezonde omgeving.

Groot belang
"De kosten gaan voor de baten uit", zo vindt zij. "Want we kunnen veel effectiever maatregelen nemen als we weten wat de oorzaken ervan zijn dat in Parkstad en Noord-Limburg meer baby’s worden geboren met een afwijking en/of geestelijke beperking."

Plusquin benadrukt dat elk kind in Limburg een gezonde levensstart en dezelfde kansen verdient.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen