Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie betaalt vervolgonderzoek naar afwijkingen baby's

Geplaatst opmaandag 18 februari 2019 - 16:56

De provincie gaat het vervolgonderzoek betalen naar de oorzaak van het feit dat in Parkstad en Noord-Limburg meer baby’s worden geboren met een afwijking en/of geestelijke beperking dan in de rest van het land.

Het onderzoek kost naar schatting 250.000 euro.

Lees ook: PvdA: Meer onderzoek naar baby's met afwijking

Specifiek Limburgs
Eerder is geprobeerd het onderzoek door derden te laten financieren, onder meer door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Maar die wees de subsidie-aanvraag af omdat het om een specifiek Limburgs probleem ging en het niet paste binnen hun gezondheidsonderzoeken, aldus fractievoorzitter Pascale Plusquin van de Partij voor de Dieren (PvdD).

Zelf betalen
Plusquin nam daarop het initiatief om het onderzoek dan maar door de provincie zelf te laten betalen. Haar motie daarover werd door het Limburgs Parlement unaniem gesteund. Plusquin noemt uitstel van het vervolgonderzoek onwenselijk omdat niets belangrijker is voor een kind dan een gezonde omgeving.

Groot belang
"De kosten gaan voor de baten uit", zo vindt zij. "Want we kunnen veel effectiever maatregelen nemen als we weten wat de oorzaken ervan zijn dat in Parkstad en Noord-Limburg meer baby’s worden geboren met een afwijking en/of geestelijke beperking."

Plusquin benadrukt dat elk kind in Limburg een gezonde levensstart en dezelfde kansen verdient.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen