Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie betaalt mee aan euregionaal hiphop-festival

Geplaatst opvrijdag 22 juni 2018 - 15:06

In Tongeren, over de grens bij Maastricht, wordt eind september voor het eerst een groot hiphop-festival gehouden.

Guido Wevers, het brein achter Maastricht 2018, trekt de kar van het festival. Ook de provincie Limburg heeft een financiële bijdrage geleverd.

Cultuur
Wevers is de coördinator van het festival, dat Hip Hub Hooray is gedoopt. Hij had zelf overigens nooit verwacht dat hij ooit een hiphop-festival neer zou zetten. Hij kreeg december vorig jaar het verzoek van de burgemeester van Tongeren en de Vlaamse minister van cultuur Sven Gatz om een euregionaal en cultureel evenement op te zetten. "Ik had in eerste instantie geen idee waar ik moest beginnen", zegt hij. "En Tongeren. Wat moest ik godsnaam in Tongeren doen?"

Bindmiddel
Hij begon binnen de popmuziek te zoeken en al vrij snel kwam hiphop naar voren. "Het is een grote scene met een grote verscheidenheid in culturen. De universele taal van de hiphop is het ideale bindmiddel voor de grensoverschrijdende samenwerking. Toen ik in Brussel vertelde dat ik een hiphop-festival wilde opzetten, vielen ze bijna van hun stoel", zegt hij. Uiteindelijk kreeg Wevers toch groen licht. Sterker nog, hij kreeg subsidies losgepeuterd bij onder andere de Vlaamse regering, de stad Luik en de provincie Limburg. Uiteindelijk had hij een budget zo'n vier ton bij elkaar gesprokkeld.

Foto: Hip Hub Hooray

Drie luiken
Hip Hub Hooray bestaat uit drie onderdelen: een artistiek gedeelte, een sociaal-cultureel gedeelte én het festival. Tijdens het festival en het artistieke gedeelte krijgt aanstormend talent de nodige begeleiding en workshops aangeboden. "Maar hiphop is veel meer dan enkel muziek, dans en street art. Met het sociaal-culturele gedeelte willen we jongeren met een rugzakje helpen. Veel mensen vinden hun weg namelijk in de hiphop", zegt Wevers. De coördinator heeft daarom de samenwerking gezocht met Stichting Tout Maastricht. "We willen talent uit de euregio bij elkaar brengen."

Festival
Eind juli vinden de eerste workshops plaats. Vervolgens is er nog een aantal bijeenkomsten. De grote finale vindt op 29 september plaats in de Ambiorixkazerne in Tongeren, waar het festival wordt gehouden. Hier treden dan bekende Belgische, Nederlandse en Duitse acts op. Binnenkort komt er meer informatie op de website van het festival.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen