Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie betaalt agrariërs rechtstreeks voor natuurbeheer

Geplaatst opdinsdag 9 november 2021 - 8:21

De provincie betaalt eenmalig aan ongeveer honderd agrariërs rechtstreeks de vergoeding waar zij recht op hebben voor natuurbeheer. In totaal gaat het om 150.000 euro.

Het gaat om werkzaamheden die dit jaar zijn verricht. Zoals gebruikelijk wordt daarvoor een jaar later afgerekend, dit keer dus in 2022.

Voorkomen
Gedeputeerde Geert Gabriëls (GroenLinks) wil met zijn actie voorkomen dat de agrarische natuurbeheerders opnieuw naar hun centen kunnen fluiten.

IKL-affaire
Tot voor kort werden zij betaald via de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL). De provincie maakte IKL het subsidiegeld over. Dat gebeurde ook voor het werk in 2020. Maar begin juli van dit jaar werd IKL failliet verklaard in het kielzog van de affaire rond oud-directeur Herman Vrehen.

Daardoor kregen de agrariërs niet het geld waar ze recht op hadden. De curator van het IKL-faillissement bekijkt of dat alsnog mogelijk is uit de failliete boedel, maar die kans is niet zo groot.

Oplossing
"Wij zouden het niet eerlijk vinden als de betreffende agrariërs opnieuw met hetzelfde probleem worden geconfronteerd. Daarom willen wij als provincie actief bijdragen aan een oplossing", aldus Gabriëls. "Zij moeten de zekerheid hebben dat financiële contractverplichtingen worden nageleefd. Bij sommigen gaat het om 10.000 euro", zo zegt de gedeputeerde.

Natuurcollectief
Aan het niet betalen over 2020 stelt hij op dit moment niks te kunnen doen omdat dat een zaak van de curator is. Voor 2022 wil hij bekijken of de betrokken agrariërs kunnen worden ondergebracht bij de Bosgroep of een ander natuurcollectief. Ook voor IKL werkten zij via zo'n gezamenlijke constructie.

Melden
Volgens Gabriëls moet voor de toekomst sprake zijn van een stabiele organisatie die haar leden begeleiding kan bieden. Hij roept de agrarische natuurbeheerders op zich bij de provincie te melden om voor de eenmalige vergoeding voor werk van dit jaar in aanmerking te komen.

Motie ingetrokken
Tijdens de recente algemene beschouwingen in het Limburgs Parlement stelde de fractie van GroenLinks de positie van de agrariërs aan de orde omdat zij de dupe waren van het faillissement van IKL. De partij diende er ook een motie over in, maar trok die in na het antwoord van gedeputeerde Gabriëls.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen