Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie besluit: fusie Landgraaf-Heerlen met Brunssum

Geplaatst opvrijdag 7 juli 2017 - 11:08

Het Limburgs Parlement heeft definitief ingestemd met een fusie van Heerlen en Landgraaf.

Tijdens de stemming over het voorstel vrijdag zeiden 34 statenleden ja tegen de herindeling, 13 stemden tegen. Behalve de coalitiepartijen CDA, SP, VVD, D66 en PvdA, stemde ook oppositiepartij GroenLinks voor de fusie.

De oppositiepartijen PVV, 50Plus, Partij voor de Dieren, Volkspartij Limburg en Lokaal-Limburg waren tegen.

Brunssum
Het amendement om de Tweede Kamer op te roepen om ook Brunssum aan de nieuwe gemeente toe te voegen, werd met 26 tegen 21 stemmen aangenomen. De stemverhoudingen waren daarbij bijna hetzelfde.

SP
Alleen stemde coalitiepartij SP op dit punt wel tegen. Volgens fractievoorzitter Bram Schaminée is bij Brunssum geen sprake van een herindeling van onderop. "In februari hebben we juist beslist om Brunssum buiten de herindeling te laten en Brunssum zelf te laten kiezen", aldus de SP-fractievoorzitter. Een meerderheid van de gemeenteraad van Brunssum is voor een zelfstandige gemeente.

Het woord is nu aan de minister van Binnenlandse Zaken en de Tweede en Eerste Kamer. Die nemen het uiteindelijke besluit.

Lees ook: Staten voor fusie Heerlen-Landgraaf, Brunssum moet ook mee

Lees alles over het Oud Limburgs Schuttersfeest op l1.nl.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Hoorzittingen in Landgraaf en Heerlen over fusieplan
Teleurgestelde Koopmans zag besluit minister niet aankomen
Raad van State noemt procedure herindeling onzorgvuldig
'Den Haag kijkt verder dan uitslag referendum Landgraaf'
Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen