Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie alleen verantwoordelijk voor stallensloopregeling

Geplaatst opdinsdag 12 juni 2018 - 12:50

De provincie wordt alleen verantwoordelijk voor de stallensloopregeling, ook wel de zogeheten Ruimte-voor-Ruimte regeling.

Tot nu toe was er sprake van een publiek-private samenwerking tussen de provincie en Bouwfonds Ontwikkeling, het voormalige RABO-Vastgoed.

5,1 miljoen
Maar vanwege een koerswijziging ziet Bouwfonds dergelijke projecten niet meer als een kerntaak. En daarom wil zij ervan af.
De provincie gaat daar mee akkoord. Bouwfonds koopt haar aandeel voor 5,1 miljoen euro af. Dat is precies de helft van het tekort dat uiteindelijk wordt verwacht.

Ondernemers
De zogeheten Ruimte-voor-Ruimte regeling bestaat sinds 2002. Daarbij zijn talloze stallen gesloopt in het buitengebied van Noord- en Midden-Limburg.
De betrokken ondernemers kregen daarvoor een schadeloosstelling van in totaal 37 miljoen euro.

Bouwkavels
Dat bedrag moet worden gefinancierd uit de bouw van 785 luxe
bouwkavels in het buitengebied. Tot 2023, als de regeling afloopt, moeten er van dat aantal nog 287 worden verkocht.

Marktpartij
In een
statencommissie vroegen D66, GroenLinks, VVD en PVV zich onlangs af of de uitvoering van de stallensloopregeling niet beter helemaal aan een andere marktpartij kan worden overgedragen. In plaats van dat de provincie die helemaal naar zich toetrekt. Maar volgens PvdA-gedeputeerde Eric Geurts is de verwachting dat 'in de markt' daar geen belangstelling voor is.

Bovendien vindt hij dat het bij de Ruimte-voor-Ruimte regeling om een maatschappelijke opgave gaat die door de overheid tot een goed einde moet worden gebracht.

Afspraken
"Het is ook veel gemakkelijker om als provincie afspraken te maken met gemeenten, van overheid tot overheid dan dat een marktpartij dat moet doen", aldus
Geurts.

Optimistisch
Hij is ook optimistisch over de verkoop van de nog resterende 287
bouwkavels. Na jaren van stagnatie als gevolg van de economische crisis, is de interesse flink aangetrokken. Vorig jaar was een 'topjaar' met 52 verkochte kavels. En de verwachting is dat die trend zich de komende jaren doorzet, zo denkt de gedeputeerde.

Vrijdag moet het Limburgs Parlement groen licht geven voor de deal tussen provincie en Bouwfonds Ontwikkeling.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts