Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie alleen verantwoordelijk voor stallensloopregeling

Geplaatst opdinsdag 12 juni 2018 - 12:50

De provincie wordt alleen verantwoordelijk voor de stallensloopregeling, ook wel de zogeheten Ruimte-voor-Ruimte regeling.

Tot nu toe was er sprake van een publiek-private samenwerking tussen de provincie en Bouwfonds Ontwikkeling, het voormalige RABO-Vastgoed.

5,1 miljoen
Maar vanwege een koerswijziging ziet Bouwfonds dergelijke projecten niet meer als een kerntaak. En daarom wil zij ervan af.
De provincie gaat daar mee akkoord. Bouwfonds koopt haar aandeel voor 5,1 miljoen euro af. Dat is precies de helft van het tekort dat uiteindelijk wordt verwacht.

Ondernemers
De zogeheten Ruimte-voor-Ruimte regeling bestaat sinds 2002. Daarbij zijn talloze stallen gesloopt in het buitengebied van Noord- en Midden-Limburg.
De betrokken ondernemers kregen daarvoor een schadeloosstelling van in totaal 37 miljoen euro.

Bouwkavels
Dat bedrag moet worden gefinancierd uit de bouw van 785 luxe
bouwkavels in het buitengebied. Tot 2023, als de regeling afloopt, moeten er van dat aantal nog 287 worden verkocht.

Marktpartij
In een
statencommissie vroegen D66, GroenLinks, VVD en PVV zich onlangs af of de uitvoering van de stallensloopregeling niet beter helemaal aan een andere marktpartij kan worden overgedragen. In plaats van dat de provincie die helemaal naar zich toetrekt. Maar volgens PvdA-gedeputeerde Eric Geurts is de verwachting dat 'in de markt' daar geen belangstelling voor is.

Bovendien vindt hij dat het bij de Ruimte-voor-Ruimte regeling om een maatschappelijke opgave gaat die door de overheid tot een goed einde moet worden gebracht.

Afspraken
"Het is ook veel gemakkelijker om als provincie afspraken te maken met gemeenten, van overheid tot overheid dan dat een marktpartij dat moet doen", aldus
Geurts.

Optimistisch
Hij is ook optimistisch over de verkoop van de nog resterende 287
bouwkavels. Na jaren van stagnatie als gevolg van de economische crisis, is de interesse flink aangetrokken. Vorig jaar was een 'topjaar' met 52 verkochte kavels. En de verwachting is dat die trend zich de komende jaren doorzet, zo denkt de gedeputeerde.

Vrijdag moet het Limburgs Parlement groen licht geven voor de deal tussen provincie en Bouwfonds Ontwikkeling.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen