Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie alleen verantwoordelijk voor stallensloopregeling

Geplaatst opdinsdag 12 juni 2018 - 12:50

De provincie wordt alleen verantwoordelijk voor de stallensloopregeling, ook wel de zogeheten Ruimte-voor-Ruimte regeling.

Tot nu toe was er sprake van een publiek-private samenwerking tussen de provincie en Bouwfonds Ontwikkeling, het voormalige RABO-Vastgoed.

5,1 miljoen
Maar vanwege een koerswijziging ziet Bouwfonds dergelijke projecten niet meer als een kerntaak. En daarom wil zij ervan af.
De provincie gaat daar mee akkoord. Bouwfonds koopt haar aandeel voor 5,1 miljoen euro af. Dat is precies de helft van het tekort dat uiteindelijk wordt verwacht.

Ondernemers
De zogeheten Ruimte-voor-Ruimte regeling bestaat sinds 2002. Daarbij zijn talloze stallen gesloopt in het buitengebied van Noord- en Midden-Limburg.
De betrokken ondernemers kregen daarvoor een schadeloosstelling van in totaal 37 miljoen euro.

Bouwkavels
Dat bedrag moet worden gefinancierd uit de bouw van 785 luxe
bouwkavels in het buitengebied. Tot 2023, als de regeling afloopt, moeten er van dat aantal nog 287 worden verkocht.

Marktpartij
In een
statencommissie vroegen D66, GroenLinks, VVD en PVV zich onlangs af of de uitvoering van de stallensloopregeling niet beter helemaal aan een andere marktpartij kan worden overgedragen. In plaats van dat de provincie die helemaal naar zich toetrekt. Maar volgens PvdA-gedeputeerde Eric Geurts is de verwachting dat 'in de markt' daar geen belangstelling voor is.

Bovendien vindt hij dat het bij de Ruimte-voor-Ruimte regeling om een maatschappelijke opgave gaat die door de overheid tot een goed einde moet worden gebracht.

Afspraken
"Het is ook veel gemakkelijker om als provincie afspraken te maken met gemeenten, van overheid tot overheid dan dat een marktpartij dat moet doen", aldus
Geurts.

Optimistisch
Hij is ook optimistisch over de verkoop van de nog resterende 287
bouwkavels. Na jaren van stagnatie als gevolg van de economische crisis, is de interesse flink aangetrokken. Vorig jaar was een 'topjaar' met 52 verkochte kavels. En de verwachting is dat die trend zich de komende jaren doorzet, zo denkt de gedeputeerde.

Vrijdag moet het Limburgs Parlement groen licht geven voor de deal tussen provincie en Bouwfonds Ontwikkeling.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen