Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie: alle gemeenten krijgen groen licht voor begroting

Geplaatst opdinsdag 10 december 2019 - 17:40

De provincie geeft groen licht aan alle 31 Limburgse gemeenten om hun begroting uit te voeren. Zonder dat de provincie dat vooraf moet goedkeuren.

Alle Limburgse gemeenten krijgen te maken met de lichtste vorm van toezicht van de provincie, het zogeheten repressieve toezicht. Het provinciebestuur heeft dat besloten na de beoordeling van de begrotingen voor volgend jaar.

Sittard-Geleen
Dat geldt ook voor Sittard-Geleen. Die gemeente kreeg vorig jaar een zwaardere vorm van toezicht opgelegd omdat de begroting niet aan de gestelde normen voldeed en er miljoenentekorten waren. Maar inmiddels is de begroting sluitend gemaakt, ook voor de komende jaren. Daartoe is onder meer veertien miljoen euro bezuinigd.

Lees ook: Gemeente Sittard-Geleen uit rode cijfers

Budgetten
Er is geconstateerd dat met bezuinigingen bij de gemeenten, het doorlichten van budgetten en het verhogen van de lasten voor de burger de begroting in evenwicht is gehouden.

Zorgen
Het provinciebestuur blijft zich wel grote zorgen maken over de kosten voor gemeenten voor het sociale domein. Daaronder vallen de zorgtaken op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de jeugdzorg. Sinds 2015 zijn gemeenten daarvoor verantwoordelijk. "Maar door de toenemende vraag lopen de lasten op, terwijl de bijdrage van het Rijk niet mee stijgt", aldus het provinciebestuur.

Maastricht
Het stelt verder dat alle gemeenten nog steeds kunnen worden verrast door de ontwikkeling van die lasten. Al doet het probleem zich het vaakst en het sterkst voor bij de grote gemeenten. "Dit jaar heeft vooral Maastricht hier last van. Heerlen, Sittard-Geleen en Venlo hebben eerder grote financiƫle problemen gehad", zo constateert het provinciebestuur.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen