Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie: alle gemeenten krijgen groen licht voor begroting

Geplaatst opdinsdag 10 december 2019 - 17:40

De provincie geeft groen licht aan alle 31 Limburgse gemeenten om hun begroting uit te voeren. Zonder dat de provincie dat vooraf moet goedkeuren.

Alle Limburgse gemeenten krijgen te maken met de lichtste vorm van toezicht van de provincie, het zogeheten repressieve toezicht. Het provinciebestuur heeft dat besloten na de beoordeling van de begrotingen voor volgend jaar.

Sittard-Geleen
Dat geldt ook voor Sittard-Geleen. Die gemeente kreeg vorig jaar een zwaardere vorm van toezicht opgelegd omdat de begroting niet aan de gestelde normen voldeed en er miljoenentekorten waren. Maar inmiddels is de begroting sluitend gemaakt, ook voor de komende jaren. Daartoe is onder meer veertien miljoen euro bezuinigd.

Lees ook: Gemeente Sittard-Geleen uit rode cijfers

Budgetten
Er is geconstateerd dat met bezuinigingen bij de gemeenten, het doorlichten van budgetten en het verhogen van de lasten voor de burger de begroting in evenwicht is gehouden.

Zorgen
Het provinciebestuur blijft zich wel grote zorgen maken over de kosten voor gemeenten voor het sociale domein. Daaronder vallen de zorgtaken op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de jeugdzorg. Sinds 2015 zijn gemeenten daarvoor verantwoordelijk. "Maar door de toenemende vraag lopen de lasten op, terwijl de bijdrage van het Rijk niet mee stijgt", aldus het provinciebestuur.

Maastricht
Het stelt verder dat alle gemeenten nog steeds kunnen worden verrast door de ontwikkeling van die lasten. Al doet het probleem zich het vaakst en het sterkst voor bij de grote gemeenten. "Dit jaar heeft vooral Maastricht hier last van. Heerlen, Sittard-Geleen en Venlo hebben eerder grote financiële problemen gehad", zo constateert het provinciebestuur.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen